Соління і маринади: кому вони шкідливі і чим корисні

Домашня консервація це не тільки смачно, але й корисно, адже овочі зберігають досить багато вітамінів і мікроелементів, а також володіють іншими властивостями, повідомляє ukrhealth.net.

З приводу різних солінь і маринадів давно ведуться суперечки. Хтось виступає проти них, посилаючись на велику кількість солі і розвиток в банках грибків і бактерій, а інші запевняють, що соління – прекрасний спосіб заповнити зимовий дефіцит вітамінів і мінералів. Консервація допомагає зберегти корисні властивості овочів – вони не проходять термічну обробку, а сам по собі процес соління і маринування навіть збільшує їх користь.

Лідером з точки зору користі є квашена капуста. У ній величезна кількість вітаміну С та інших антиоксидантів. Крім того, квашена капуста благотворно впливає на мікрофлору кишечника. Мариновані огірки, помідори та інші овочі теж допомагають кишковим бактеріям, але капуста все одно утримує лідируючі позиції. Вона допоможе впоратися із запором і налагодити травлення.

Соління і маринади багаті антиоксидантами, вони допоможуть відновити електролітний баланс в організмі, знизити запальні процеси, зміцнити імунітет. Коли робите консерви, не забудьте додати корисних прянощів – часник, перець чилі, кріп, базилік. Всі вони додадуть вашим консервам не тільки смак, але і користь.

Але деяким людям соління можуть нашкодити. В першу чергу це стосується хворих на гіпертонію, для яких надлишок солі загрожує погіршенням стану. З соліннями і маринадами варто бути обережними вагітним жінкам, їх краще не давати дітям молодше трьох років. З-за солі, оцту і спецій консерви можуть бути протипоказані при деяких захворюваннях, тому прислухайтеся до порад свого лікаря.
Читайте також: 6 оздоровчих ефектів, які пов’язані з питтям звичайної води

Втім, як відзначають медики, один-два солоних огірочка або порцію капусти іноді можна всім – головне враховувати ваші індивідуальні ризики і не захоплюватися.