Сонячна електростанція Божедарівської опорної школи зекономить десятки тисяч бюджетних коштів

Мінімізувати бюджетні витрати на електроенергію дозволять сонячні батареї, встановлені на даху Божедарівської опорної школи. Екологічно чисту енергію сонця збирають і конвертують в електрику 16 панелей. Це ефективне інвестування в енергонезалежність об’єднаної громади, області, країни, переконаний голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

станція

«Президент України Петро Порошенко наголошує, що проекти з альтернативної енергетики мають бути сьогодні в пріоритеті. Результат – зменшення газової залежності та економія коштів. На Дніпропетровщині більше сотні котельних у дитсадках, школах та лікарнях переведені на твердопаливні котли. Ефективною інвестицією в енергонезалежність є і сонячні електростанції. Один з таких проектів реалізовано в Підгородному, на фініші – в Нікополі. Сонячна енергія не вичерпується й екологічна чиста», – підкреслив Валентин Резніченко.

станція3

Віднині сонячні батареї перетворюють енергію світила на постійний електричний струм і в опорній школі Божедарівської об’єднаної громади. Тут працює 16 панелей потужністю 4 кВт на годину.
Наразі фотомодулі генерують електроенергію для освітлення подвір’я школи. Незабаром вони подаватимуть електрику на спортзал, камери відеоспостереження та систему пожежної сигналізації.

«По периметру школи освітлення практично не було. Тепер можемо собі це дозволити. До того ж, сонячні батареї дадуть нам можливість зекономити кошти і спрямувати їх на закупку нових меблів та обладнання», – розказала директорка школи Ірина Василик.

станція2

Енергозаощадження – не єдина вигода сонячних панелей. Облаштували їх на даху навчального закладу, що дозволило не витрачатися на капітальне будівництво.

Врахували й енергоефективність сторін світу: панелі розмістили на південному боці покрівлі, де найбільше прямих сонячних променів. Звели сонячну електростанцію коштом обласного бюджету.

«За підтримки ДніпроОДА приводимо до ладу нашу опорну школу. Почали міняти вікна, опалення, а на залишок коштів купили сонячну електростанцію. Цей проект – результат успішної децентралізації, – зазначив голова Божедарівської громади Володимир Дерко. – Реформа дозволила зробити потужний прорив. Завдяки їй отримали на місця більше коштів і знаємо, як ними краще розпоряджатися. Після об’єднання минув рік – часу не гаяли: лагодили дороги, освітлювали вулиці, ремонтували лікарні».
У школі підрахували, що сонячна електростанція окупиться майже за шість років. Однак строк служби обладнання вп’ятеро перевищує термін повернення інвестицій.

«Цей комплект сонячних модулів коштує майже 200 тисяч гривень. Це невеликі кошти для бюджету будь-якої спроможної громади. Якщо кожна громада зведе таку чи трохи потужнішу електростанцію, це дасть серйозну економію коштів в масштабах області. Тому одна із стратегій обласної влади – переведення шкіл регіону на енергозберігаючі технології», – наголосив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман.

Гарантія на нову сонячну електростанцію – 10 років. В опорній школі Божедарівки навчається понад 400 дітей, частину з яких підвозять з чотирьох навколишніх сіл. Божедарівська громада утворилася у грудні 2016-го року. Вона об’єднала майже 6 тисяч мешканців Криничанського району.