Спогади про війну, будні солдат та перемогу: у Дніпропетровську відзначили річницю визволення України

У Дніпропетровську відзначили 71-річницю визволення України від фашистських загарбників. Біля Монументу Вічної Слави зібралися ветерани, представники влади, прості мешканці. Кожен прийшов вшанувати пам’ять загиблих у війні, зустрітися з однодумцями та розділити спогади.

Вийна1

 «Ми шануємо та цінуємо подвиг ветеранів завжди. Пам’ятні дні – це чергова нагода подякувати їм за героїзм, силу духу, патріотизм. Наші захисники – справжній приклад для молоді, втілення любові та поваги до рідної землі», – сказав заступник голови Дніпропетровської ОДА Гліб Пригунов.

вийна 2

Серед присутніх й ветеран Юрій Андрійович.

«Я чудово пам’ятаю той ранок, коли розпочалася війна. Мені було 8 років. Мати поспіхом зібрала речі, і ми рушили до батька. Він чекав на кордоні. Там пробули не довго. Батьки загинули. Мене помітили солдати, взяли до себе у партизанський загін. Я допомагав, як міг. Діставав зброю, ходив у розвідку», – розказує ветеран та дістає декілька старих світлин.

вийна11

«Це наша розвідниця. Вона була мені, як мати. Розуміла, жаліла, допомагала. Багато з нею пройшли», – каже чоловік.

вийна 3

Йому важко стримати сльози: «Ці фото – все, що у мене залишилося. Боляче пригадувати ці страшні події. Стільки довелося пережити. Війна скалічила не одну долю. Але я пишаюсь, що ми перемогли, захистили, вистояли».

вийна 5

28 жовтня 1944-го угорські та німецькі війська остаточно покинули найзахідніший регіон України – Закарпаття. Це офіційний день визволення України від фашистських загарбників. На Дніпропетровщині мешкає понад 90 тисяч свідків Другої світової війни.

Залишити відповідь