Стара ціна: у Дніпрі ялинки продаватимуть на базарах та в лісгоспах

У Дніпрі визначено місця офіційного продажу ялинок – це 134 адреси у різних районах міста. Ще кілька днів знадобиться, аби укласти відповідні договори з підприємцями. Після цього ялинки можна буде виставляти на продаж. Зазначимо, що в 2018 році було подано 111 заявок і відповідно стільки ж дозволів видано. Повідомляють у прес-службі міської ради.

«Ми вирішили не перешкоджати людям в їх можливості заробити. Ялинки – це дуже короткий сезонний товар. Усі точки продажу рішенням виконавчого комітету розподілили більш-менш рівномірно по всій території міста. У кожному мікрорайоні у мешканців буде можливість придбати ялинку, яка буде легальною. Ми на себе беремо відповідальність за контроль за розміщеними точками і за дотриманням ними правил благоустрою. Також, щоб вони потім прибирали навколо своїх ялинкових базарів і за те, щоб протягом доби першого січня обов’язково вивезли усі нереалізовані дерева. Якщо другого січня ці ялинки прибиратимуть комунальні підприємства, то на підприємців випишуть штрафи на суму вивезення», – розповів начальник інспекції з благоустрою Дніпровської міської ради Руслан Мороз.

Перший заступник начальника Дніпропетровського лісового та мисливського господарства Валерій Величко зазначив, що крім зазначених пунктів, купити ялинку можна буде і у лісгоспах.

«Ціни залишилися такими же, як і торік, – ми їх не піднімали. У горщиках метрові ялинки коштуватимуть від 400 грн, а зрізані – від 100. Крім того, чипування залишається в тому ж масштабі – закон ніхто не скасовував. Це або чип, або стрейч-стрічка. Заготовки ялинок для реалізації йдуть на спеціальних плантаціях, що закладаються спеціально на зимові свята. У нас зараз у наявності 94 гектари плантацій і понад 100 тисяч ялинок, які можна реалізувати. Щороку ми засаджуємо певну кількість нових саджанців (15 – 20 гектарів), щоб був ялинковий оборот», – розповів Валерій Величко.

Водночас Руслан Мороз зазначив, що як і минулого року можуть з’явитися нелегальні точки продажу. Так, у 2018-му було складено 22 протоколи про подібні адміністративні порушення і один ялинковий базар демонтували.

«Цьогоріч ми не зосереджуватимемося на протоколах, хоча їх ми теж складатимемо, але застосувавши до нелегальних ялинкових базарів схему, як до нелегальної вуличної торгівлі, – усі будуть вивезені й утилізовані», – розповів Руслан Мороз.

 

Фото: з відкритих джерел