Старий матрац: які проблеми зі здоров’ям він може викликати

Американський національний фонд сну National Sleep Foundation провів дослідження, на підставі якого був зроблений висновок: 75 відсотків опитаних мають проблеми зі сном. У 60 відсотків респондентів це проявлялося у формі денної сонливості, що призводило до неякісного виконання обов’язків на робочому місці, частому здійсненні помилок. Дослідники стверджують, що частина респондентів погано сплять через поганий стан здоров’я, але чималий відсоток і тих, хто страждає через неякісний або дуже старий матрац, повідомляє “Жіночий світ”.

Санітарний лікар з Великобританії Ліза Екерлі – частий гість британських телекомпаній – впевнена, що, якщо господарям старих матраців розповісти про вміст їх спального місця, то вони будуть сильно здивовані. Британськими вченими було проведено дослідження матраців, якими користувалися близько восьми років. Всі вони виявилися «центрами» мікробної активності. Серед бактерій які були знайдені, золотистий стафілокок, що викликає шкірні інфекції, грибки (17 видів!) – винуватці задушливого кашлю, кишкова паличка та інші. Крім цього, були виявлені хімічні сполуки, що залишилися від косметичних засобів, мікроскопічні харчові відходи, мертва шкіра (в матраці, яким користувалися десять років, її знайдено 4 кілограми!). З роками, пояснюють дослідники, в матрацах накопичуються грибки і цвіль, а також фекалії від постільних (пилових) кліщів.

Білл Фіш, тренер сну з США нагадує, що уві сні, а отже, на власних матрацах, ми проводимо третину життя. І якщо матрац старий, то він буквально начинений залишками нашої омертвілої шкіри і натуральними маслами, що є їжею для пилових кліщів. У старих матрацах вони розмножуються моментально. Співробітник Флоридського ортопедичного інституту в Тампі Джон Рамірес додає до цього, що пилові кліщі становлять особливу небезпеку для людей, які страждають екземою та алергікам. Як це проявляється, пояснює Ной Сігел, терапевт сну, отоларинголог з Гарварда. За його словами, астма має цикадні ритми і, як правило, загострюється до ночі. Коли до цього додаються «мешканці» старого матраца, то це тільки погіршує ситуацію.

Професор ентомології Університету штату Огайо Глен Нідем пояснив, що як тільки в матрац потрапляє пиловий кліщ-самка, вона тут же відкладає яйця, і процес «окупації» вашого спального місця запущений. Чим далі ви користуєтеся матрацом, тим більш численне населення його невидимих ​​мешканців. Правда, професор Нідем заспокоює, що людям, які не мають алергії, пилові кліщі не приносять особливої ​​шкоди, якщо, звичайно, вчасно міняти матрац. Користуватися, на думку фахівців, слід максимум 5-7 років. В іншому випадку колонії бактерій і кліщів від захоплення матраца перекинутися на організм.

Фахівці National Sleep Foundation рекомендують користуватися матрацами максимум вісім років. Але це, якщо він знаходиться в хорошому стані. Зазвичай, стверджують співробітники фонду, матрац сам «показує», що термін його служби закінчився. Це проявляється в сильному продавлюванні спального місця, коли ви на нього лягайте. Наприклад, Тодд Голдман, мануальний терапевт, пояснює, що сон на старому матраці несприятливо позначається на сухожиллях, зв’язках і суглобах хребта. А доктор Кавіта Шарма в цьому випадку говорить про порушення постави і виникненню у зв’язку з цим болю у попереку. Нарешті, якщо після сну в номері хорошого готелю або ночівлі у друзів ви відчуваєте себе набагато краще, ніж після ночі, проведеної на своєму матраці, значить, ваше спальне місце вимагає негайного поновлення.