Старт сезонної алергії

Весна – час коли не тільки «прокидається» природа, а й загострюються будь-які сезонні захворювання, зокрема алергія.

Саме цієї пори більшість алергіків починає страждати від цвітіння дерев, квітів та трав.

РЕАКЦІЯ НА ПОДРАЗНИК

Навесні алергіки стикаються з такими неприємними симптомами захворювання, як-от: закладеність носа, кашель, сльозотеча, висипи, почервоніння очей, відчуття сухості в носі та роті, проблеми з ЖКТ. Так проявляється реагування на початок цвітіння всього навкруги – від трави до дерев.

«Алергія – це надмірна реакція організму на ті речовини, які, в принципі, не можуть зашкодити здоров’ю людини. Причини її до кінця не вивчено. Коли вперше організм стикається з алергеном – він його запам’ятовує та починає виробляти щодо нього антитіла і в разі наступних контактів із подразником формується відповідна реакція, залежно від того, куди потрапив алерген. Якщо шкіра – це висип, дихальні шляхи – сльозотеча, кашель та чхання», – говорить гомеопат Леонід Парахнич.

У дитини, батьки якої не мали алергії, вірогідність такого захворювання може складати близько 15%, якщо один із батьків страждав на сльозотечу під час цвітіння – можливість алергії на будь-що може досягати 40%; якщо ж алергіками були і мати, і батько, то з вірогідністю до 70% дитина матиме такі ж проблеми. «Коли в людини алергія від народження – це ауто­імунний процес, на нього можна вплинути медикаментами, виключити деякі продукти з раціону та зняти симптоми, але повністю вилікувати поки що неможливо», – зазначив Леонід Парахнич.

ВИЯВИТИ ПРИЧИНУ

Люди починають страж­дати від сльозотечі, кашлю та чхання саме навесні – з’являються багато подразників після сезону «затишшя». «Після того, як спектр харчування був обмежений і нічого не цвіло, раптом усе починає квітнути, а пилок має велику кількість ароматичних і гормоноподібних речовин, що є стресом для організму. Не стільки сам факт існування пилку, просто його навкруги стає дуже багато. Певну частину алергенів організм може самостійно утилізувати, заблокувати та вивести, але коли його чимало – то сил на це не вистачає», – говорить Леонід Парахнич.

За його словами, цієї пори більшість людей страждає від алергії на цвітіння дерев, як звичайних, як-то: береза чи верба, так і фруктових: абрикоси, яблуні. «Алергія може бути на цвітіння будь-якої рослини, особливо, якщо її дуже багато в регіоні», – зазначає Леонід Парахнич. Також є низка продуктів, які можуть викликати появу алергії у тих, хто до неї схильний, – це шоколад, сири, молочні, копчені і морепродукти, цитрусові. «Якщо причина виникнення алергії невідома, а нею людина страждає змалечку – то вилікуватись досить важко.

Якщо ж вона виникла вже в дорослому віці, то лікуванню цілком піддається. Для цього потрібно вивчити анамнез хворого: що спричинило висипи чи сльозотечу. Це може бути стрес, контакт із різними ферментами тощо. Потрібно виявити чинники, які призвели до цього стану, та просто виключити їх із повсякденного життя людини», – зауважує Леонід Парахнич.

ЯКІСТЬ ВОДИ

Серед найпоширеніших «активаторів» алергії в дорослому віці можуть бути солодощі чи напої з барвниками, а додатковим стрес-фактором у такому разі є те, що людина може вживати мало води. «Потрібно проаналізувати стан, як організм реагує на ті чи інші продукти, де проявляється алергія – вдома чи на вулиці. У кожного свої симптоми і те, що підходить одному – не подіє на іншого. Загальна порада одна – здоровий спосіб життя і виключення з раціону «хімічної» їжі, наприклад, напоїв із барвниками, солодощів чи інших продуктів, в яких вони є», – сказав Леонід Парахнич.

Він зазначив, що організм людини в разі отруєння барвниками буде намагатись вивести консерванти через шкіру, тому можуть з’явитись висипи. Покращити виведення шкідливих речовин може вода, саме тому її потрібно пити вдосталь. Так, загальна норма вживання води складає 30 мл на один кілограм ваги людини. За словами гомеопата, 80% успіху в лікуванні алергії – це здоровий спосіб життя, чисте повітря та належна якість води.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел