Страсна п’ятниця: що можна робити в цей день, традиції свята

Страсна п’ятниця – найсуворіший день останнього – Страсного – тижня Великого посту. У 2018 році через ранній Великдень вона випадає на 6 квітня. Дізнайтеся традиції і прикмети свята, а також що можна і не можна робити в цей день. Пише Радіо Максимум.

Страсна п’ятниця 2018 – це найскорботніший день Страсного тижня. Майже дві тисячі років тому в цей день відбулося розп’яття та поховання Ісуса Христа на Голгофі, тому 2 квітня християни роздумують над самопожертвою Сина Божого, дякують йому за це та щиро каються у власних гріхах, адже саме через них Ісус опинився на хресті.

Страсна п’ятниця: традиції в Україні

У Страсну п’ятницю кожен вірянин має відвідати храм. Зранку там виносять Плащаницю і тричі обходять з нею церкву. Опісля її виставляють посеред храму в прикрашений квітами Божий гріб, а люди навколішках підходять до нього та цілують хрест без Розп’яття з полотном.

Відомою на увесь світ є Туринська Плащаниця – святе полотно нібито з образом Христа. Утім, історики та вчені не довели автентичність цієї речі.

В українських церквах у Страсну п’ятницю замовкають дзвони, а подекуди на дзвіниці чіпляють грубу дерев’яну дошку, і хлопчаки дерев’яними молотками “виклепують” по цій дошці аж до настання Великодня.

Що прийнято робити

Передусім у Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння. Щирі молитви допоможуть покаятися у гріхах. З ранку п’ятниці і до самого Воскресіння двері храму відчинені, тому можна посидіти в тиші над Гробом Господнім та поміркувати про своє життя.

Попри те, що в Страсну п’ятницю працювати не можна, – господиням дозволено випікати паски. Вважається, що хліб, спечений у цей день, ніколи не пліснявіє і взагалі володіє цілющими властивостями. Одну з пасок прийнято зберігали протягом цілого року, а іноді навіть використовували як засіб від хвороб.

Прикмети на Страсну п’ятницю 2018

  • Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння у Страсну п’ятницю 12 запалених свічок і розставити їх у домівці – це обов’язково принесе у дім благополуччя та удачу.
  • Існує повір’я, що людина, яка повністю утримується від їжі і води, буде знати за три дні час своєї смерті.
  • Категорично не можна прати: якщо білизну вивісити, то на ній з’являться сліди крові.
  • Ще в Страсну п’ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що від того, хто плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.
  • Є повір’я для мам – у цей день можна відлучити дитину від грудного вигодовування, і тоді малюк буде здоровим увесь рік.
  • До речі, за погодою в цей день можна спрогнозувати врожай: якщо небо зоряне – буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно – “хліб буде з бур’яном”, тобто буде неврожай.