Студентка з Дніпра вигадала нове оформлення для протезів (фото)

Студентка з Дніпра Таїсія Заболотня вигадала нове оформлення для протезів. Це стало її дипломною роботою. Дівчина вчиться у Дніпровському національному університеті на дизайнерку, захотіла зробити косметичні накладки на протези більш сучасними. На проєкт пішло близько двох місяців, повідомляє “Суспільне. Дніпро”.

Усе почалося, коли Таїсія познайомилась з Артемом. Чоловік користується протезом. Далі з’явилась ідея створити “косметику” для протеза, яка була б не тільки зручною, а й красивою.

«Творче натхнення прийшло, коли я побачила аналоги, які існують. Я подивилась на ці карбонові чорні масивні злитки. Пропиляні майже не бензопилою чи дрилем та прикріплені на монтажну піну. І зрозуміла, що це не та історія, яка може дійсно подобатися», – каже дівчина.

Артем Резніченко – поки єдиний, з ким працює Таїсія. Учасник бойових дій на Донбасі, десантник, він втратив ногу через поранення, що отримав під час обстрілу у селі Верхня Кринка у 2014 році. Розповідає, що перша “косметика”, яку він робив 7 років тому, була невдала.

«Косметика була зроблена з поролону. Я так і не зрозумів, нащо вона була зроблена, тому що гідравлічний протез регулюється дуже добре. В ту мить як його відрегулювали, я тільки навчався ходити», – розповів Артем.

Таїсія Заболотня_Дніпро

Нова косметична накладка важить 500 грамів, колір чоловік обирав сам. Передня сторона кріпиться на хомут, задня на магніти. Головною перевагою моделі Артем вважає те, що її можна зняти.

За словами Таїсії, зараз вона шукає моделей, аби протестувати накладки на інші типи протезів, а також волонтерів з 3D-принтером, щоб їх роздрукувати.