Субсидії – правда та вигадки

На фоні підвищення тарифів на комуналку – все більше людей звертаються по допомогу до держави – оформлюють субсидії. Та серед громадян розповсюджуються чутки. Найпоширеніша – нібито згодом допомогу держави потрібно буде повертати або оформлення субсидій може перешкодити продажу нерухомості. Ці та інші міфи фахівці спростовують.

Вигадка №1. Якщо після перевірок декларацій з’ясується, що людина приховала, що володіє декількома житловими приміщеннями або авто, їй доведеться повертати державі гроші через суд.

Це неправда. З травня 2015 року подібні критерії скасовано. На субсидії можуть претендувати громадяни, що мають декілька квартир чи будинків. Єдина умова – державна допомога по оплаті комуналки надається тільки на одну квартиру. А у випадку здачі інших приміщень в оренду – отримані доходи мають бути відображені в декларації.

Вигадка №2. Субсидію припинять надавати, якщо газ, вода та інші комунальні послуги не використовуватимуться в повному обсязі.

Насправді, розмір субсидії не залежить від фактичного споживання комунальних послуг. Якщо родина використає більшу кількість газу, води, електроенергії, ніж ту, на яку надана субсидія, то за решту доведеться сплачувати по повній вартості. Якщо ж навпаки, використано менше ресурсів, кошти будуть зараховані на наступний період.

Вигадка №3. У разі продажу будинку або квартири – отримані субсидії доведеться повернути державі або переоформлення нерухомості коштуватиме в рази більше.

Нормативно-правовими актами з питань надання населенню житлових субсидій чітко прописано: субсидія – безповоротна державна допомога. За 21 рік існування допомоги в Україні не сталося жодного випадку, щоб при отриманні спадщини, або продажу квартири довелося повертати кошти наданої субсидії.

Вигадка №4. Оформлення субсидії – справа клопітна, а розмір допомоги може бути мізерний. А деякі бажаючі субсидію взагалі не отримають.

Механізм отримання субсидій спрощено до мінімуму. Необхідно заповнити всього два документи – заяву та декларацію про доходи та виплати. І подати до місцевого управління соцзахисту або відправити поштою. Все інше фахівці зроблять самостійно.

Платіж за комунальні послуги розраховується індивідуально. Чим менші ваші доходи – тим менше сплачуєте. Також береться до уваги і вартість житлово-комунальних послуг. Виходячи з цього – навіть невелику субсидію варто мати, адже пропорційно зростанню комунальних тарифів, зростатиме і сума отриманої допомоги. За новим порядком сума субсидії розраховується на рік. Якщо в цей період вартість комуналки зросте, вашу субсидію перерахують навіть без вашого звернення, а сума, яку сплачує користувач – залишиться незмінною.

Вигадка №5. Субсидії не видаються безробітним.

З травня 15 року знято обмеження для призначення субсидій працездатним громадянам, що не працюють, не навчаються і не стоять на обліку в службі зайнятості як безробітні. Для цієї категорії субсидії розраховуються, враховуючи умовний дохід – 2 прожиткових мінімуми.

Вигадка №6. Якщо є заборгованість по комуналці – субсидію не дадуть.

Ця норма відмінена ще в 11 році. Отримання субсидій дозволяє українцям вийти з комунальної пастки. Втім, слід мати на увазі – з моменту отримання державної допомоги – сплачувати комуналку одержувач має щомісячно, без затримок. В іншому випадку – надання субсидії може бути припинено. Виняток – затримка зарплати або пенсії.

Поновлення субсидії може відбутись, тільки в разі погашення заборгованості, що утворилась під час користування держдопомогою.

Вигадка №7За помилки при заповнені декларації будуть штрафувати.

По-перше, форма декларації спрощена, і помилитися при її заповнені  складно. В неї вносяться не суми, а тільки види доходів і джерела їх отримання.

По-друге, допомогу в заповненні завжди можуть надати фахівці управління соцзахисту.

По-третє, штрафи за помилки не нараховуються, виняток – свідоме приховування важливої інформації. Тільки в такому випадку  надання субсидії припиняється, а надміру нараховані кошти доведеться повернути. Розмір субсидії, відповідно, буде зменшено.

Вигадка №8. Відсотки за депозитами необхідно вказувати, як один з видів доходу. За їх приховування штраф в подвійному розмірі. Другий варіант : якщо розміри відсотків за депозитом вказати , субсидію не дадуть, або розмір її буде мінімальним.

Насправді, згідно з постановою Кабміну від 2015 року встановлено, що до сукупного доходу не враховуються доходи від розміщення депозиту. Тож депозити ніяк не впливають на отримання допомоги від держави на сплату комунальних послуг.

Вигадка №9. Субсидія втрачається при купівлі валюти.

Згідно з положенням про призначення та надання субсидій, допомога не призначається, якщо домогосподарство протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією здійснило купівлю земельної ділянки, квартири, будинку, автомобіля, транспортного механізму, будматеріалів та інших товарів довгострокового вжитку, або вклало гроші в ремонт  чи будівництво на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Придбання валюти до цього переліку не входить.

Вигадка №10.  Процес призначення субсидії затягується – а це пастка. Мовляв, якщо в цей період повністю не сплачувати комуналку – можно отримати штраф, або переплачені гроші не повернуться.

Спрощений порядок звернення за субсидією значно скорочує терміни її призначення. Та якщо затримка все ж виникла, отримувачі держдопомоги можуть звернутися до підприємства-надавача комунальних послуг і повідомити про те, що документи на отримання субсидії подані. У цьому випадку в підприємств є вказівка не застосовувати санкції до споживачів у зв’язку з відсутністю платежів. Оскільки субсидія призначається з місяця звернення, потім буде зроблений перерахунок.

Вигадка №11. Ціль субсидій – змусити населення звикнутися з високими тарифами

Насправді, тарифи на комунальні послуги в Україні десятиріччями утримувалися штучно. Державні дотації постачальникам води, тепла, газу призводили до того, що чим більше споживаєш ресурсів, тим більше економиш грошей. Такий підхід, кажуть експерти, був соціально несправедливим.

Зараз сім’ям з мінімальними доходами надається можливість пережити зростання тарифів, громадяни ж з великими доходами – сплачуватимуть послуги за реальною вартістю.

Вигадка №12. Мінфін перевіряє доходи одержувачів субсидій. Допомоги позбавлять сім’ї, що мають депозити більше 50 тисяч гривень.

З початку року мінфін оголосив про початок процедури верифікації соціальних виплат. Перевіряється наявність депозитів, кредитів, рівня доходів у громадян, що звернулися за допомогою до держави.

Претензії ж до одержувачів субсидій можуть бути тільки відповідно до критеріїв , якими визначається право на призначення субсидії. Депозити, відсотки по них, не входять у цей перелік, теж саме стосується і купівлі валюти.

Залишити відповідь