Сучасне обладнання для транспортування новонароджених отримає Обласний центр медицини катастроф

Щодня пацієнтами Обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф стають зовсім крихітні немовлята. Недоношених малюків реанімаційні бригади перевозять з однієї лікарні Дніпропетровщини в іншу – туди, де можуть допомогти саме цій дитині. Комфортні для малечі температуру та вологість повітря підтримують за допомогою спеціального транспортного інкубатора. Таких приладів у медиків лише два. Цьогоріч вони отримають ще один – новий, найсучасніший кювез. Його придбали коштом обласного бюджету за майже 800 тис. грн. Про це повідомили в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

У 2015 році на Дніпропетровщині народилося 2 тис. недоношених немовлят. Понад 300 разів на рік лікарі Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф перевозять таких дітей, розповів його директор Радій Шевченко.

«Практично щодня ми перевозимо недоношених дітей з невеличких лікарень області в спеціалізовані центри, де їх можуть врятувати.  А приблизно раз на тиждень – навіть до Києва для проведення термінових операцій. Обладнання для цього є тільки у нашому Центрі», – зазначив він.

Техніка, про яку говорить Радій Шевченко, – це транспортний інкубатор для новонароджених. Він створює комфортне середовище: підтримує необхідну температуру тіла малюків та вологість повітря. Це  життєво необхідно для таких крихіток, бо вони мають проблеми з терморегуляцією. За необхідності можна провести й штучну вентиляцію легенів. Кювез «спостерігає» за станом дитини та в разі відхилення від норми сигналізує про це лікарям.  

«У нас є два транспортних інкубатори – 2003 та 2008 року випуску. Обладнання, яке ми очікуємо, більш сучасне. Це саме те, що потрібно Центру зараз», – сказав Радій Шевченко.

Це не єдина обновка Обласного центру медицини катастроф. Цьогоріч медики вже отримали нові апарат штучної вентиляції легенів та дефібрилятор. На це з обласного бюджету витратили 1,5 млн. грн.

Залишити відповідь