Свірзький замок вперше відкрили для відвідувачів (Фото)

20 жовтня Свірзький замок, який знаходиться у Львівській області, офіційно відкрили для відвідувачів. До цього вільно можна було відвідувати тільки територію довкола замку, повідомляє “Твоє місто”.

«Насправді, замок ніколи не був відкритий для відвідувачів. До 1939-го року тут проживали власники замку, а в радянський час тут відкрили школу трактористів, яка проіснувала недовго. Згодом у замку вирішили зробити готель для архітекторів, втім його так і не відкрили», – розповідає проектна директорка громадської спілки «Культурний центр замок Свірж» Анастасія Камалдінова.

Замок відкрили виставкою «Замок Свірж. Генеза. Не всі історії замку». В перший день його відвідали більше сотні людей, серед яких більшість – дитячі екскурсійні групи.

«Національна спілка архітекторів вважає, що така споруда не має права занепадати і повинна бути відкритою для суспільства. Його руйнували татари, російські війська в Першій світовій, але він завжди відроджувався і ми не маємо права його втратити зараз», – додає Анастасія Камалдіна.

На перший етап відновлення Свірзького замку Український культурний Фонд виділив 500 000 гривень. У самому замку та на території довкола нього планують зробити соціальний та мистецький простір із розважальними, просвітніми та культурними закладами. Програму плану реконструкції та подальшого використання замку організатори представлять вже в листопаді.

«Сьогодні музейні експозиційні зали відживають. Сучасне суспільство все менше цікавиться класичними експонатами і вітринами. Нам потрібно буде поєднувати різні соціальні простори із мистецькими проектами. Тут будуть і кав’ярня і розважальні моменти і своєрідна платформа для митців та архітекторів. Можливо в замку буде бізнес-готель, але не більше, ніж на 20 місць. Втім, ми не плануємо осучаснювати замок, замінювати газони тощо. Це має бути мінімальне втручання і облагородження того, що ми маємо», – пояснює Анастасія Камалдіна.

Замок відкритий для відвідувачів із четверга до неділі, з 11 до 17-ї години. Відвідувати замок можна тільки екскурсійними групами. Організатори кажуть, що взимку графік відвідування, можливо, зміниться через відсутність опалення в замку та нестачу персоналу для догляду за ним. Однак із весни в замку знову планують розпочати активну діяльність і залучити меценатів та грантодавців.

Андрій Костюк

Фото автора