Світлана Спажева: «Я щиро пишаюся нашою громадою» (Фото)

Дивлюсь на цей красивий жіночий портрет і думаю, як давно я знаю Світлану Анатоліївну Спажеву, ще з тих далеких 90-х, коли вона молода-молода працювала в районній державній адміністрації на своїй рідній Покровщині і під керівництвом незабутнього Івана Івановича Лободи. А сьогодні Світлана Анатоліївна – Покровський селищний голова, керівник Дніпропетровського регіонального відділення  Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування ОТГ і член правління, керівник платформи гендерної рівності, магістр державного управління і випускниця Дніпропетровського сільськогосподарського інституту (зараз ДДАЕУ).

П’ять годин спілкування промайнули, як одна, але стільки захоплюючих вражень, їх не можна усі передати словами. Треба було тільки почути і побачити, як ця щаслива жінка живе своїм рідним краєм, рідними людьми, до яких ніколи не буває байдужим її велике серце. Скільки світлих думок повідала і добрих справ уже зробила Світлана Анатоліївна Спажева за ці роки на посаді Покровського селищного голови разом зі своїми колегами, такими ж ініціативними, талановитими, як вона, яких усіх разом так і називає: «Наша команда». Тож як прожила ці історично короткі, але не дуже легкі роки Покровська об’єднана територіальна громада, що на Дніпропетровщині, очолювана Світланою Анатоліївною Спажевою, і піде далі наша розповідь. Та спочатку скажу так: Покровська ОТГ має свій інформаційний бюлетень під назвою «Вісник» Покровської територіальної громади, де висвітлюються найважливіші події громади.

Тепер є можливість і у читачів обласної газети «Вісті Придніпров’я» познайомитись із новими досягненнями саме Покровської об’єднаної територіальної громади, якій пощас­тило на геніальну жінку-керівника, я так вважаю. Це була друга наша офіційна зустріч, яка довела найважливіше: то було справді журналістське щастя спілкуватися з людиною, відданою своїй громаді.

Світлана Анатоліївна Спажева, Покровський селищний голова: «Я щиро пишаюся нашою громадою, кожним її жителем, хто добрим словом чи ділом підтримує та намагається розвивати її так, як може, як уміє. Завжди говорю так, що, поважаючи один одного, викорінивши з думок зло і недовіру, ми разом зможемо згуртувати всі покоління в переконанні, що Батьківщина починається з кожного і від кожного залежить побудова гармонійного суспільства. Я запросила до розмови спеціалістів громади, які й розкажуть хоча б коротко про наші щоденні справи, про мрії і сподівання, про очікуване і зроблене Покровською селищною об’єднаною територіальною громадою».

Маргарита Миколаївна Мокієнко та Надія Іванівна Мачихіна – спеціалісти першої категорії відділу освіти, молоді та спорту виконкому Покровської селищної ради: «Хтось сказав, що діти – це наше безсмертя, тож про них думаємо, для них дбаємо щодня. 60% бюджету спрямовується на освітянську галузь, а це 5 загальноосвітніх закладів, у т.ч. опорна школа з 3-ма філіями та 6 закладів дошкільної освіти. У школах навчаються 1839 учнів, у дошкільних закладах – 637 дітей. До речі, незважаючи на навчання онлайн, все ж серед наших випускників 8 отримали золоті медалі, 2 – срібні.

На території громади функціонує повноцінний заклад позашкільної освіти «Виробничо-творчий центр дітей та юнацтва», на базі якого працюють гуртки декоративно-прикладного мистецтва, авіамодельний та спортивно-туристичний. Цього року для тренувань юних туристів придбано нове спорядження. ВТЦДЮ відвідують 650 дітей. Дуже потужну матеріально-технічну базу має Покровська спортивна школа, в якій розвиваються п’ять напрямків із таких видів спорту: футбол, волейбол, вільна боротьба, бокс і кінний, які відвідують 200 вихованців. Фінансується ДЮСШ за кошти місцевого бюджету. Цього року, після трирічної перерви, запрацював дитячий басейн; у серпні буде поновлено роботу й великого басейну для дорослих. Юні спортсмени беруть участь у різних змаганнях обласного і всеукраїнського рівнів. Вихованці молодого тренера з футболу Володимира Олександровича Спаського ввійшли до збірної команди області: Нікіта Петренко, брати Даніл та Дєніс Шапошникови, які захищають честь Дніпропет­ровщини і, в першу чергу, Покровської громади, ставши призерами Всеукраїнського турніру з футзалу. Наші Ірина Мельник – чемпіонка України з боксу, Антон Стариковський та Даніл Головань – чемпіони області з боксу. Ще багато талановитих дітей має Покровська громада і про них пише в деталях наша громадівська газета «Вісник». Слід сказати ще про таке, що наші юні футболісти здобули право у серпні представляти область на Всеукраїнських змаганнях у м. Скадовську».

Світлана Анатоліївна Спажева, Покровський селищний голова: «Для того щоб дітям було комфортно, а батькам спокійно, ми після передачі нашій громаді закладів освіти постійно покращуємо їхню матеріально-технічну базу, і в рамках підготовки до нового 2020/21 навчального року вже на сьогодні здійснено немало заходів. Так, у Покровській гімназії – капремонт покрівлі, у Братському НВК – капремонт системи опалення та збудована нова твердопаливна котельня; продовжуються роботи по капремонту опорного закладу НВК №1 у селищі Покровському і саме у 2020 році за кошти з держбюджету – ДФРР. Підготовлена проектно-кошторис­на документація й оголошено тендер на капремонт покрівлі Покровської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Щиро дякуємо за турботу і співпрацю народному депутату України Северину С.С. за сприяння у виділенні коштів із державного бюджету на капітальний ремонт даху за умов співфінансування, а це 5 млн 121 тис. грн з держбюджету і 1 млн 375 тис. грн з місцевого бюджету. З обласного бюджету виділено 240 тис. 700 грн на обладнання для харчоблоку шкільної їдальні; 560 тис. грн надійшло з місцевого бюджету на встановлення колекторів газу для двох освітніх закладів. А ще минулого року в рамках «Бюджету участі» здійснено капремонт харчоблоку Покровського закладу дошкільної освіти №1 «Орлятко» на суму 300 тис. грн.

Враховуючи необхідність безпечного перебування дітей у закладах освіти, громадою виділено 1 млн 600 тис. грн на облаштування протипожежної сигналізації, встановлення блискавкозахисту, обробку дерев’яних конструкцій, встановлення протипожежних дверей і люків, придбання вогнегасників.

У філії №1 опорної школи в с. Романки реконструюємо в цьому році систему опалення на електричне за кошти місцевого бюджету в сумі 135 тис. грн. Тут же у 2019 році встановлено багатофункціональний спортмайданчик за кошти інфраструктурної субвенції – це 1 млн 900 тис. грн.

Автопарк закладів освіти складається з 8 транспортних одиниць, 2 з яких найновіші куплено Покровською ОТГ.

Відповідно до Програми реалізації молодіжної політики до 2021 року після завершення цього навчального року 62 дітей, котрі своєю старанністю і наполегливістю досягли високих результатів у навчанні, здобули перемогу у спортивних змаганнях і творчих конкурсах, отримали грошові винагороди. Кошти в сумі 90,8 тис. грн виділено з місцевого бюджету. До речі, за золоті медалі випускники отримали по 5 тис. грн, за срібні – по 3 тис. грн.

Хочу сказати, що у нас дуже ініціативна та активна молодь. Ще у 2014 році було створено молодіжний виконком, а вже у 2016-му в громаді запрацював перший склад Молодіжної ради при Покровській селищній раді. Щорічно кількість активістів, яким небайдуже майбутнє громади, збільшувалась. Тому членами МР було прийнято рішення про створення громадської організації «Молодь Покровщини». Тут доцільно навести слова із Гімну Покровської ОТГ, написаного членом ГО, учителем музики Покровського ліцею Тарасом Палієм, які є девізом для молоді Покровщини: «Роби сьогодні те, що інші не хочуть, а завтра будеш жити так, як інші не можуть. І стане кращою наша Покровська громада, і стане кращим наше життя». До речі, за три роки існування ГО «Молодь Покровщини» реалізовано 5 проектів, започатковано та проводяться різноманітні заходи, акції, спрямовані на згуртування жителів громади.

Також дбаємо про підтримку малого і середнього бізнесу, затверджено стратегію розвитку Покровської ОТГ на 2017-2025 роки, створена Рада з питань соціально-економічного розвитку, яку очолив директор племзаводу Олександр Миколайович Лисюк і до її складу ввійшли підприємці, сільгоспвиробники, члени виконкому, голова кооперативу «Добробут Андріївки» Антоніна Володимирівна Куриленко. Рада розробила економічний профіль громади, і ми маємо чотири затверджених проектних ініціативи: перша – покращення інфраструктури в центрі селища для бізнесу та створення громадського простору; друга – створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу бджолярів Покровської ОТГ – загальний бюджет для реалізації цього проекту 1 млн 888 тис. 195 грн, з них 678 тис. 775 грн – це кошти бізнесу, 200 тис. грн – з місцевого бюджету і 1 млн 9 тис. 42 грн – залучені кошти від Програми «DOBRE»; третя – зелений туризм у Покровській ОТГ; четверта – від інвестиційного майданчика до заводу по переробці молока: а це виділення земельної ділянки з підведеними комунікаціями під будівництво молочної переробної лінії. Загальний бюджет реалізованого проекту – 411 тис. 834 грн, а це кошти програми «DOBRE» – 250 тис. 34 грн, та ОТГ – 161 тис. 800 грн.»

Катерина Юріївна Прилепа, спеціаліст фінансово-економічного відділу виконкому Покровської селищної ради:

«Сьогодні, в умовах світової пандемії, що виникла в зв’язку з розповсюдженням коронавірусу, виконавчий комітет Покровської селищної ради, крім конструктивної роботи щодо запобігання поширенню коронавірусу на території нашої громади, спрямував свої зусилля й на інформаційну підтримку підприємців. А саме, напрацювали деякі можливості та інструменти для бізнесу. Сюди включено посилання на портали, державні програми та інструменти, спрямовані на інформаційну підтримку підприємців, зокрема, посилання на веб-сайт «Дія. Бізнес», яка розроблена Міністерством цифрової трансформації, куди включено каталог бізнес-ідей із зручними шаблонами, онлайн-сервісами та можливостями тощо. Це є віртуальною енциклопедією для підприємців, як путівник на шляху відкриття та розвитку бізнесу. Так, у травні було проведено засідання Ради з питань соціально-економічного розвитку на тему: «Можливості для бізнесу під час карантину», на якому було презентовано онлайн-майданчик для підприємців, що розміщений на офіційному сайті Покровської селищної об’єднаної територіальної громади за посиланням: https://pokr.otg.dp.gov.ua у розділі «Громадськості» підрозділ «Бізнесу».

На другому порталі підприємці можуть дізнатися про кроки відкриття бізнесу, донорські, бюджетні та банківські програми, події та заходи. Ще однією платформою є «МЕРЕЖА», на якій можна отримати доступ до професійної експертизи та знань у сферах стратегії, маркетингу, впровадження IT-технологій, управління фінансами. На цій платформі працюють експерти з усього світу, які в будь-який час можуть надати консультації.

Іще одним веб-сайтом, що підключений до майданчика, є «Офіс з просування експорту України», на якому згрупована інформація для підприємців, котрі хочуть працювати на експорт. Крім того, ми додали вкладення «Онлайн-торгівля», до якого підключено розроблену за підтримки Асоціації міст України платформу «Відкритий ринок». Ця платформа є соціальною й безкоштовною для підприємців, що дає можливість через онлайн реалізувати свою продукцію, не сплачуючи кошти за використання платформи. Іще одним вкладенням є посилання на таку важливу державну програму – «Доступні кредити: 5-7-9%». Для інформування підприємців було розроблено вкладення «Оголошення для підприємців», яких сьогодні розміщено до 30 одиниць, а також вкладення «Попередження про хімічні обробки рослин».

З огляду на те, що на Покровщині розвивається бджолярський бізнес, питання збереження бджолосімей під час хімічної обробки сільгоспугідь є надважливим для інформування пасічників. І цей продукт, який до цього описаний, став можливим завдяки участі у тренінгах, консультаціях, семінарах, вебінарах з експертами України, Польщі, Чехії, Естонії, США, Італії, Франції, Румунії, Словаччини.

Ще у нас із 2018 року працює «Бюджет участі» за посиланням – https://pokrovske.pb.org.ua і сюди може подати мешканець громади свою ідею у вигляді проекту. Так, у 2018 році було подано їх 12, у 2019-му – 9, а у 2020-му – триває процес подання. Проекти 2018 року реалізувалися у 2019-му, а 2019-го реалізуються у 2020-му.

«Бюджет участі» – це шанс для влади зрозуміти, що найбільше потребує громада і куди найбільше доведеться направити зусилля для комфорту і задоволення мрій та бажань».

Світлана Анатоліївна Спажева, Покровський селищний голова:

«Практика засвідчує, що в основному подаються проекти стосовно організації дозвілля, благоустрою територій, встановлення дитячих майданчиків, облаштування громадських просторів – кінотеатр під відкритим небом, відпочинкові зони та підвищення якості культурної й освітньої послуг. На це щороку з місцевого бюджету виділяється 500 тис. грн і розподіляються на малі (до 50 тис. грн) і великі (до 200 тис. грн). Саме така робота «Бюджету участі» згуртовує, активізує громаду, тому що за свій проект слід проголосувати в системі ОНЛАЙН, щоб за більшістю голосів проект став переможцем. Автор отримує сертифікат і розпочинається його реалізація.

  1. У 2020-му вже реалізовано проект обладнання для літнього кінотеатру у с. Коломійці – автор Олена Голуб, бюджет – 50 тис. грн, 107 голосів. І його відкриття відбулося напередодні Дня Конституції України і Дня молоді.
  2. Проект облаштування дитячого майданчика мрій у с. Андріївці, автор Анастасія Тищенко, бюджет – 49 тис. 320 грн, 203 голоси і придбано обладнання, влаштовано захід для дітлахів із проведенням конкурсів, змагань, частування козацьким кулішем, виступами веселунів.
  3. Проект «Чисте село – здорова громада» – це, в першу чергу, цивілізоване поводження з твердими відходами, автор Тетяна Коцупій, бюджет – 49 тис. 200 грн, 163 голоси, його реалізовано і встановлено 11 баків. Коли я перебувала з робочим візитом в Естонії і мер Талліна, презентуючи нам «Бюджет участі», з гордістю говорив, що майже 10% жителів столиці взяли в ньому участь, то мені було приємно усвідомлювати, що покровчани проявили набагато більшу активність – 16%, хоча то була столиця невеликої держави, а ми – всього одна громада у своїй великій державі – Україні.

І ще хочу повернутись до того, що сміттєві баки прикрашено ось якою дизайнерською наліпкою переможниці конкурсу Яни Кружко – «Покровський сміттяїд – Кидай сміття – Покращуй громаду для життя». Ще два проекти знаходяться в процесі реалізації: облаштування літнього танцювального майданчика для проведення культурно-масових заходів перед Олександрівським сільським будинком культури – автор Михайло Паливода, бюджет – 49 тис. 959 грн, 194 голоси; алея вихідного дня в селі Коломійці, автор Юлія Севера, бюджет 199 тис. грн, 285 голосів.

Проблемне питання всієї ОТГ – це водопостачання та водовідведення. Ми розуміли, що його вирішення покращить якість життя, здоров’я та зніме соціальну напругу серед людей. Залучили вітчизняних та іноземних фахівців, оскільки треба було вивчити наявність підземних водоносних джерел і необхідність модернізації всієї системи водопостачання. За кошти місцевого бюджету було проведено дослідження дебіту води в населених пунк­тах громади. Результати були невтішними, бо на території Андріївського старостинського округу і села Відрадного підземні джерела питної води взагалі відсутні. Розробили «План покращення послуги водопостачання Покровської ОТГ» спільно з експертами програми «DOBRE» і було придбано необхідне обладнання для насосної станції. На водозабір у с. Коломійці прийшло нове обладнання на суму 300 тис. грн з місцевого бюджету, затвердили програму «Питна вода Покровщини» і запланували реконструкцію 2 насосних станцій у селищі Покровському та селі Олександрівці. Сьогодні ми завершуємо роботи і видатки на них складають 2 млн 486 тис. 190 грн з місцевого бюджету та 2 млн 83 тис. 838 грн – кошти програми «DOBRE», за які було закуплено технологічне обладнання».

Вікторія Ігорівна Губіч, спеціаліст відділу з питань комунальної власності, ЖКГ, благоустрою та інфраструктури: «Якщо вже ми заговорили про послуги ЖКГ, то не можна обійти питання поводження з твердими побутовими відходами, збором та вивезенням яких займається КП «Покровське ВКГ» у 6 населених пунктах громади. Навесні 2020 року за кошти селищного бюджету у розмірі 192 тис. грн придбано 60 контейнерів, які встановлені на оновлених санітарних зонах у смт Покровське. Облаштовано чотири санітарні зони у смт Покровське, викладена основа плитами, встановлена тристороння огорожа, а також відведена територія для складання гілок. На капітальний ремонт цих зон спрямовано 153 тис. 700 грн коштів селищного бюджету.

Велику увагу приділяємо благоустрою населених пунк­тів. Так, наприклад, до 75-ї річниці Дня Перемоги здійснено капітальний ремонт пам’ятника Слави та алеї Пам’яті на суму 443208,58 грн. Упорядковані інші пам’ятні знаки, меморіали та могили невідомим солдатам. З лютого 2020 року до поминальних днів упорядковано 41 кладовище Покровської ОТГ. Здійснено ремонт огорож на кладовищах у селах Писанці, Водяне, встановлені нові ворота у с. Богодарівка, пофарбовано огорожі інших кладовищ. На ці заходи було спрямовано 261733,45 грн.

До Дня захисту дітей прибрано та пофарбовано 30 дитячих майданчиків. Неодноразово проводилися толоки по прибиранню парків та лісосмуг. Загалом за перше півріччя 2020 року на заходи з благоустрою з селищного бюджету спрямовано 2 млн 596 тис. 975 грн.

Питання освітлення – не менш важливе, бо це є безпека наших громадян. З існуючої мережі зовнішнього (вуличного) освітлення протяжністю 160 км діє 147 км (92%).

Найбільшою проблемою, як і для всієї України, є якість дорожнього покриття. Коштів, звісно, не вистачає, але щороку ми спрямовуємо гроші на поточний ремонт комунальних доріг. У поточному році, незважаючи на карантин, планується проведення ремонту чотирьох доріг за кошти селищного бюджету. За кошти обласного бюджету вже відремонтовано дорогу загального користування місцевого значення С041428/Н-15/- Коломійці-Вербове протяжністю 14,8 км.

У 2019 році за кошти обласного бюджету здійснено поточний ремонт дороги загального користування місцевого значення Покровське-Катеринівка на ділянці від смт Покровське до села Левадне протяжністю 0,6 км, та капітальний ремонт доріг загального користування місцевого значення Водяне-Нововодяне протяжністю 3,35 км, і до с. Андріївки протяжністю 3,54 км. За рахунок коштів місцевого бюджету проведено поточний ремонт ділянок 5 доріг у с. Олександрівці та смт Покровське на загальну суму 830 тис. грн. Для безпечного руху автотранспорту селищною радою придбано 71 дорожній знак на загальну суму 70 тис. грн. Придбано та встановлено 3 автобусні зупинки в селах Відрадне, Чорненкове та смт Покровське на загальну суму 44 тис. 100 грн».

Юрій Олексійович Барвінко, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій:

«На заходи по запобіганню виникнення і поширення коронавірусної інфекції COVID-19 з бюджету Покровської ОТГ виділено кошти на загальну суму 190627,00 гривень, з них: для КП «Покровська ЦРЛ» Покровської районної ради – 90879,00 грн. та для КНП «Центр ПМСД» Покровської районної ради – 99748,00 грн.

Благодійною організацією «Олександрівський фонд роз­витку громади» проводилася робота із залученням спонсорських коштів для забезпечення першочергових заходів по боротьбі з поширенням COVID-19. Усього залучено більш як 40 тис. гривень. За рахунок спонсорських коштів для лікарень придбано захисні маски, захисні костюми, антисептики, дезінфікуючі засоби тощо.

Завдяки участі в проектах від Міжнародного благодійного фонду «КАРІТАС Україна» отримано «Скриньки здоров’я» із засобами захисту та антисептиками, які також передано закладам охорони здоров’я.

Для забезпечення безпечних умов проживання в смт Покровське встановлено систему відеокамер. Їхнє основне завдання – убезпечити жителів від різного виду загроз життю, здоров’ю та майну.

Камери відеонагляду встановлено у місцях масового скупчення населення та адміністративних будівлях селищної ради, ЦНАПі, комунальних закладах.

Усього встановлено 37 вуличних камер відеоспостереження. Завдяки системі відео­спостереження працівники поліції через установлений у черговій частині Покровського відділення поліції монітор цілодобово контролюють ситуацію в селищі, оперативно реагують на порушення громадського порядку.

Для збереження майна громади комунальні заклади забезпечені сигналізацією з виведенням на пульт охоронної фірми.

З грудня 2019 року, завдяки участі в новому проекті Міністерства внутрішніх справ, в громаді працюють «Поліцейські офіцери громади». А починаючи з 1 липня 2020 року, з метою підвищення рівня довіри населення до роботи правоохоронних органів, популяризації служби в органах внутрішніх справ серед молоді поліцейськими офіцерами Покровської об’єднаної територіальної громади запроваджено проект «День з поліцейським офіцером громади». А це патрулювання, відвідування сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, профілактична робота з особами, схильними до правопорушень, та багато іншого.

Стати учасником проекту може будь-який житель громади. Головна умова – він за віком повинен бути старше 18 років.

З березня цього року на території Покровської ОТГ розпочав роботу «Соціальний автобус». Мета даного проекту – забезпечити мешканців громади пільгової категорії доступною безкоштовною послугою перевезення.

Спочатку «Соціальний автобус» працював у тестовому режимі та курсував лише один раз на тиждень, щосереди, на території Олександрівського старостинського округу. А з
1 липня 2020 року за ініціативи Покровського селищного голови Спажевої С.А. ­«Соціальний автобус» Покровської ОТГ вирушив за новими маршрутами. Відтепер жителі всіх віддалених сіл громади, які мають право на пільговий проїзд, можуть дістатися до центру громади.

Щоб скористатися послугами «Соціального автобуса» жителям старостинських округів слід звернутися до старости округу та на підставі підтверджуючих документів отримати талон для пільгового проїзду».

Ольга Богданівна Барвіненко, спеціаліст відділу ЖКГ:

«Питання енергоефективності та енергозбереження – важливі для Покровської громади. Маючи розвинену інфраструктуру, побудовану ще за радянських часів, Покровська ОТГ докладає великих зусиль для підтримки її роботи, модернізації та впровадження енергоефективних заходів.

До комунальної власності Покровської ОТГ належать масш­табні об’єкти закладів освіти та культури, яким довгий час не приділялося належної уваги. Отримавши такий спадок, Покровська ОТГ має намір вдихнути в них нове життя. Але для цього потрібно розуміти напрямки, обсяги та наслідки своєї діяльності.

Отримати змістовну, достовірну інформацію щодо цього допоможе кваліфікований енергоаудит та сертифікація будівель, передбачені на виконання положень законів України «Про енергозбереження», «Про енергетичну ефективність будівель».

Не маючи можливості розраховувати тільки на кошти місцевого бюджету, громада бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах й отримує перемоги.

Так, у період з квітня до червня 2020 року в рамках грантової угоди з GIZ, яка укладена в результаті перемоги в конкурсі «Енергоефективність в громадах II», проведено комп­лексне обстеження комунальних закладів Покровської ОТГ, результатом якого стали підготовлені атестованим аудитором енергетичні звіти та сертифікати 13 об’єктів закладів освіти та культури, а це 16 будівель. Відповідно до умов угоди сертифікати реєструються в базі даних енергетичних сертифікатів на сайті Державного агентства з енергоефективності та енерго­збереження України.

Крім того, здобуто перемогу в конкурсі «Енергоефективна громада» від GIZ, результатом якого буде проведення енерго­аудиту та сертифікації КЗК «Покровський Центр Дозвілля» на початку опалювального періоду 2020 року. Не залишаються без уваги й заклади культури.

В лютому 2020 року взяли участь та одержали перемогу в конкурсі «RESET 2020. Моя громада потребує змін», який передбачає реконструкцію закладу культури «Водянський будинок культури».

Покровською селищною радою у співпраці з ГО «Агенція інноваційного сталого розвитку та ресурсоефективності» в рамках Проекту «SMART  ENERGY» упроваджена система енергоменеджменту та інтелектуальна система енергомоніторингу з внесенням даних до Всеукраїнської системи, що дає змогу контролювати споживання енерго­носіїв.

Покровська селищна рада є підписантом Угоди мерів – провідної Європейської ініціативи, в рамках якої взяли на себе зобов’язання скоротити викиди СО2 на своїй території, принаймні на 30% до 2030 року, шляхом підвищення енерго­ефективності та зростанням використання відновлювальних джерел енергії.

Враховуючи умови карантину, в цьому році День Сталої Енергії проводився онлайн: конкурс відеороликів серед школярів загальноосвітніх шкіл та учнів ВПУ №75. На конкурс подано 18 робіт, створених 30 учасниками. Усі учасники були відзначені подякою селищного голови та отримали подарунки, а переможці конкурсу – грошову винагороду відповідно до Програми підтримки талановитої, творчої, активної молоді. Проведений конкурс став відкриттям та надзвичайно зацікавив компанію EDS Development, яка стала спонсором проведення конкурсу та, зі свого боку, визначила роботи, достойні цінних подарунків.

Виконавчим комітетом Покровської селищної ради повсякчасно проводиться інформаційна кампанія для підвищення обізнаності жителів громади з питань енергозбереження та енергоефективності. В її рамках для мешканців багатоквартирних будинків презентувалася державна програма «Енергодім», що дає можливість власникам будинків упроваджувати сталі енергоефективні рішення.

У Покровській ОТГ активно діє програма «Бюджет участі», запроваджена за ініціативи проекту «DOBRE», з метою активізувати громадськість у запровадженні енергоефективних заходів, як, наприклад: у дитсадочку «Орлятко» харчоблок облаштований припливно-витяжною вентиляцією, що покращує мікроклімат у закладі та забезпечує підтримку необхідної температури в приміщенні».

Тетяна Федорівна Колісник, начальник соціально-гуманітарного відділу виконкому Покровської селищної ради та спеціаліст I категорії відділу Людмила Василівна Кушнір:

«Населення Покровської ОТГ складає 16839 осіб, серед яких є соціальні групи, які потребують підвищеної уваги з боку суспільства і держави.

Щорічно рішенням Покровської селищної ради затверджується і діє Програма соціального захисту окремих категорій населення Покровської територіальної громади. Так, загальний обсяг фінансування Програми в 2019 році склав 370,9 тис. грн.

До знакових подій надано допомогу:

– 74 учасникам бойових дій на суму 74000 грн;

– 66 особам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, на суму 46600 грн;

– до 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі надана допомога 31 ветерану на суму 20000 грн;

– 157 учасникам бойових дій – захисникам України надано допомогу на суму 143300 грн.

Протягом 2019 року до виконкому Покровської селищної ради звернулося 76 осіб з проханням надати матеріальну допомогу на лікування, що склало 74 тис. грн.

Із бюджету Покровської селищної ради на фінансування вищезазначеної Програми на підтримку найбільш вразливих верств населення на 2020 рік виділено фінансування в сумі 466,7 тис. грн.

Під час карантину за підтримки депутатів Покровської селищної ради, керівників та працівників виконавчого комітету селищної ради, небайдужих громадян, підприємців, голів товариств та фермерських господарств ОТГ були охоплені турботою та увагою 180 осіб вразливої категорії населення (одинокі пенсіонери, особи з обмеженими можливостями, багатодітні сім’ї, родини, що опинилися в складних життєвих обставинах), які отримали продуктові набори.

Культурно-дозвіллєвий розвиток громади забезпечують 12 закладів культури. Слід сказати, що «Покровський центр дозвілля» сприяє відродженню та розвитку української традиційної культури, підтримці творчих колективів хорового, театрального, хореографічного, декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, організації дозвілля – керівник Валентина Іванівна Галаган.

На базі закладу розвиваються культурно-дозвіллєві простори завдяки активній участі у грантах. Працюють жіночий, молодіжний простори за підтримки програми «DOBRE» та NDI, простір для підтримки реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей. В умовах карантину кожен творчий колектив культури займався дистанційно з дітьми, з дорослими, проводив репетиції онлайн. На даний час працюємо над створенням відеоролику, присвяченого Дню хрещення Русі-України та Дню пам’яті святого рівноапос­тольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі. Водночас ведеться підготовка до осінньо-зимового періоду.

Покровська бібліотека уже 5 років співпрацює з українською Вікіпедією. В рамках фотоконкурсу «Вікі любить Землю», організованого ГО «Вікімедіа Україна», оголосили спеціальну номінацію – «Найкраще фото Покровщини». Світлини переможців поповнили краєзнавчий фонд бібліотеки. Шанувальники інтелектуального дозвілля беруть активну участь в акціях, флешмобах, вікімарафонах, які щорічно проводить громадська організація «Вікімедіа Україна», а це створення статей та редагування статей для Українського сектору Вікіпедії.

В умовах карантину працює поетичний клуб «Ліра» при КЗК «Покровська бібліотека», організовано онлайн-конкурс «Весна народжується в думках» і нагородження переможців та учасників відбулося з дотриманням карантинних вимог. Бібліотека провела онлайн-акцію «В серцях і віршах пам’ять про війну» до 75-річчя Перемоги над нацизмом.

Одним з важливих пріоритетів Покровської територіальної громади є розвиток туристичної інфраструктури в населених пунк­тах нашої громади. Ця Програма передбачена в затвердженій стратегії Покровської ОТГ на 2017- 2021роки. Операційна ціль 1.4 передбачає виконання заходів із підтримки неаграрних видів економічної діяльності, в тому числі багатоаспектного туризму, який спирається на місцевий потенціал. Послуга з розвитку туризму була підтримана партнерами Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» і заплановано співфінансування на реалізацію цього проекту. Загальний бюджет проекту «Розвиток потенційного сільського туризму в Покровській ОТГ» складає 393 108 грн., у тому числі внесок Програми «DOBRE» -274308 грн, внесок громади -118800 грн.

По Покровській ОТГ розроблено чотири туристичних маршрути: «Буремна Покровщина» про події, пов’язані з іменем Нестора Махна; авто і пішохідний маршрут «Козацькими стежками» у пам’ять прославленого кошового отамана Івана Сірка. Мандрівники побачать «Козацькі забави», поп’ють води із джерела, з якого пив Іван Сірко; скуштують козацького кулешу з вогнища; велосипедний та пішохідний маршрути «Гостинна Андріївка», «Чарівне поруч». Тож пам’ятайте, що в Покровській ОТГ за підтримки програми «DOBRE» на умовах співфінансування Покровської селищної ради і розпочала діяти туристична програма. А дізнатися про все можна у дитячій бібліотеці Покровської ОТГ. Тут також створено культурно-роз­важальний простір «Покровська Бібліоняня» для підтримки молодих мам, які потрапили у складні життєві обставини; для нетривалого перебування їхніх дітей віком від 4 до 10 років облаштовано кімнату для комфортного відпочинку дітей, придбано крісла-груші, пуфики, килим, іграшки, матеріали для ліпки, забезпечено місце для підготовки уроків тощо.

Для зручності та мобільного пересування маршрутами вам будуть надані послуги прокату спортивних велосипедів у кількості сім штук (також, за потреби – дитячий візок до велосипеда), намети, котелки, палиці для скандинавської ходьби, вудки. Вас гостинно чекають власники «зелених садиб» – затишні будиночки, смачні обіди, можливість пожити в доброзичливій українській сільській родині.

Додаткову інформацію можна отримати в туристично – інформаційному центрі в КЗК «Покровська бібліотека».

Минулий рік став знаменний тим, що в рамках конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження» у смт Покровському відбувся фес­тиваль «Fest-party у селянській хаті!». Досвід, який ми здобули, коли реалізовували цей проект, – це справжнє надбання знань з піару проектного менеджменту, логістики, організації різних за тематикою майданчиків в одному культурному просторі. До того ж ми вперше замахнулися на встановлення рекорду України, що згуртував нашу громаду навколо досягнення поставленої мети – найдовший тин в Україні. Цю роботу виконували близько 200 працьовитих жителів Покровської ОТГ: нарізати, сплести, встановити та оздобити. Фестиваль був єдиним культурним простором, який включав розважальні майданчики і локації конкурсів у жанрах вокалу, музики, хореографії, художнього читання. Того ж дня представницею «Книги рекордів України» було зафіксовано та підтверджено дипломом установлення рекорду України на найдовший тин завдовжки 150 метрів. Усе було так красиво і смачно: від декоративного селянського подворища аж до етнічного ансамблю «Екзотика», який виконував свої авторські мелодії вітру, дощу, сонця, ніжності і натхнення. Було чимало гостей із різних регіонів, які відгукнулися на наше запрошення. Багато з них отримали за талант Кубки переможців і подарунки. Іще ми можемо похвалитися нашим рідним фестивалем «До голосу голос – пісенне намисто, єдність козацтва від міста до міста» якраз на 240-річчя з дня заснування селища Покровського. Але все те треба було тільки побачити, як розгорталась справжня українська душа в піснях і виробах народного мистецтва. Здійснено наймасовіше виконання Гімну Покровської об’єднаної територіальної громади на рекорд України.

Дипломами Національного проекту «Книга рекордів України» було нагороджено Покровську ОТГ на чолі з селищним головою Світланою Анатоліївною Спажевою та автора слів і музики Гімну громади Тараса Палія. І все це робиться для наших нащадків, щоб вони не забули, на якій щедрій землі народилися. А ще хочеться, щоб і надалі вела об’єднану громаду наша талановита Світлана Анатоліївна Спажева аж до нових вершин доброї слави на рідній Покровщині».

Олена Петрівна Кісельова, начальник відділу з питань надання адміністративних послуг – ЦНАП, виконавчого комітету Покровської селищної ради, Юлія Сергіївна Барвінко, адміністратор відділу:

«З грудня 2019 року всі мешканці громади мають можливість отримувати адміністративні послуги у сучасному інтегрованому офісі в центрі селища Покровське, в якому знаходиться відділ з питань надання адміністративних послуг – ЦНАП.

Ще донедавна це була занедбана будівля, з розваленими східцями та купою сміття біля дверей підвалу. А сьогодні – це сучасне, доступне приміщення з упорядкованою та освітленою прилеглою територією. Після реконструкції будівлі, проведеної в рамках проекту «Реконструкція нежитлової будівлі по вул. Соборна, 116 в смт Покровське Покровського району Дніпропетровської області під ЦНАП», стіни та покрівлю приміщення утеплили, встановили енерго­зберігаючі склопакети.

ЦНАП оснащений сучасною комп’ютерною технікою, в тому числі сервісом «електронна черга», меблями та пристосований для відвідування особами з обмеженими можливостями. Загалом на здійснення проекту реконструкції витрачено більш як 5 млн гривень, в тому числі більш як 1,6 млн грн з місцевого бюджету та близько 500 тис. грн допомоги міжнародних партнерів Програми «U-LEAD з Європою».

На сьогодні через відділ ЦНАП надаються 158 адміністративних послуг, у тому числі 114 послуг із питань власних повноважень – земельні, житлово-комунальні, соціальний захист, видача довідок, державна реєстрація нерухомості та бізнесу, 20 послуг соціального характеру – субсидія, виплата соціальних допомог, пільги та 44 послуги – інші послуги органів виконавчої влади.

Розроблений та затверджений гнучкий графік роботи Центру, який сформовано таким чином, щоб замовники, які працюють, могли скористатися у зручний для себе час послугами центру (адміністратори ЦНАП працюють без обідньої перерви, по вівторках – прийом суб’єктів звернень проводиться до 20.00).

Ще одним кроком до підвищення якості обслуговування суб’єктів звернень є можливість самостійно обирати зручний спосіб повідомлення про результат розгляду документів (телефоном, CMC-інформування, елект­ронною поштою або іншими засобами телекомунікаційного зв’язку) та отримання готового результату (особисто, поштою).

У приміщенні центру розміщено стенди, де всі бажаючі мають змогу ознайомитися з інформацією щодо переліку дозволів, адміністративних послуг та всіх необхідних документів для їх отримання; здійснюється також прийом документів для послуг, які надаються управлінням соціального захисту населення Покровської РДА (субсидія, виплати при народженні дитини, соціальні допомоги тощо).

Маломобільні групи населення громади мають можливість отримати послуги безпосередньо за місцем проживання за допомогою мобільного офісу адміністратора.

Запроваджено виїзні прийоми громадян на території старостинських округів:

– с. Коломійці – щоп’ятниці з 10.00 до 14.00 у приміщенні поліцейської станції;

– с. Андріївка – щосереди з 08.00 до 12.00 у приміщенні Андріївського старостинського округу.

Повну інформацію про роботу ЦНАП можна отримати за адресою: Дніпропетровська обл., смт Покровське, вул. Соборна, 116;

На сайті Покровської селищної ради: https://pokr.otg.dp.gov.ua;

За телефоном: +38(066)493-16-17».

Тетяна Миколаївна Єрмак, секретар виконкому Покровської селищної ради:

«Я депутат з 2006 року, а зі Світланою Анатоліївною працюємо уже вісім років, спільно пережили перевибори, строкові та дострокові вибори. Моя робота, як і Світлани Анатоліївни, пов’язана з людьми та для людей, і віддана нашій громаді. Депутатський корпус – це активні, надійні, невипадкові люди, яких турбує розвиток території, котрі багато роботи здійснюють у постійно діючих чотирьох комісіях; систематично проводяться толоки; без депутатів не відбуваються культурно-масові заходи. Усі вони беруть участь у соціальних акціях, не шкодують власних коштів і часу, щоб допомогти соціально незахищеним верствам населення, зокрема, допомагали воїнам-захисникам. Ініціатива в усьому завжди виходить від нашої Світлани Анатоліївни Спажевої, нашої голови Покровської селищної ради і всієї територіальної громади, особливої жінки, колеги, мудрої наставниці, і ми завжди прислухаємося до її думок, спрямованих тільки на добру славу громади. Бо всі її ідеї і справи спонукають усіх жителів до непідробної гордості за рідну Покровщину – малу батьківщину у великій – Україні. Хочемо ми всі, щоб Світлана Анатоліївна вела нас до нових висот іще багато років, аби тільки Бог давав їй сили духу і наснаги для втілення всіх її, а з нею і наших, ідей та задумів, і все це для того, щоб пам’ятали наші нащадки, що усі ми жили і творили тільки добро на землі».

Лілія Данилюк,

заслужена журналістка України