Таємниці найдовшої набережної Європи (Фото)

У Дніпрі є багато цікавих місць, які стали вже відомими далеко за межами міста і країни. Набережна навіть є найдовшою у Європі – майже 30 кілометрів.

__________-2

Історія

Набережна проходить по правому березі річки Дніпро від житлового масиву Парус на заході до Південного мосту на півдні, де переходить у вулицю Далеку. Найдовша набережна Європи складається з трьох послідовних частин: Заводська набережна, Січеславська набережна і набережна Перемоги. Створення набережній у місті відбувалося на загальному тлі перегляду ставлення до навколишньої природи. Боротьба за збереження чистоти повітря, води і землі стала важливим державним завданням. Для захисту берега від руйнівної дії ґрунтових вод пропонувалося оригінальне рішення – звести дамбу з металургійних відходів. Пропозиція вжити відходи металургійного виробництва з користю для справи, засипавши їх в основу набережній, було дуже своєчасною і ефективною.

__________-1

Берег Дніпра в центральній частині міста має м’який вигин. Ця обставина була врахована при трасуванні лінії набережної. Зовнішня стіна, яка примикає до води, облицьована традиційним гранітом, парапет змонтований з ланок литої чавунної решітки, закріплених між гранітними блоками. Ґратчастий парапет поліпшує видимість водної поверхні річки. Смуга зелених насаджень широкої, майже 40-метровою стрічкою в’ється вздовж набережної. На ділянці між центральним і парковим мостом, біля самої води, розташовується тераса шириною 8 м, яка оберігає від міського шуму і спеки в жаркі літні дні. Мерефо-Херсонський міст, який перетинає набережну, є єдиним в Європі ж /д мостом, у якого криволінійна конструкція, він також ховає багато таємниць.

На набережній розташовані найдовші і найвищі будівлі в місті. Це «китайка» (будинок зовні схожий з Великою Китайською стіною) і 28-поверхові башти-близнюки, з яких можна побачити увесь центр міста

Цікавинки та особливості

Від вічної недобудови готелю «Парус» до парку Шевченка на Набережній знаходяться кілька відомих пам’ятників: воїнам, загиблим в Афганістані (1990), організатору повітряно-десантних військ Василю Маргелову (2000), героям підпілля Миколі Сташкову (1975) і Захару Демьянченку (1965). Біля житлового масиву Червоний Камінь стоїть пам’ятник на місці форсування Дніпра в 1943 році воїнами 152-ї стрілецької дивізії (1985).

__________-4

У 2005 році ділянку Набережній від Нового моста до парку Шевченка було реконструйовано та відреставровано. Зокрема, змінили планування бульварів, виклали тротуарною плиткою, поставили нові фонтани. З’явилася цікава скульптура “Юність Дніпра”, що зображає трьох дівчат в українських костюмах з вінками під час свята Івана Купала.

Ще одним з головних об’єктів на оновленій Набережній став світломузичний фонтан «Білий Лебідь», встановлений на поверхні річки, навпроти готелю «Дніпропетровськ». Завдяки сучасній технології лазерного розпилення створюються не тільки абстрактні композиції, а й конкретні фігури. Фонтан обертається і «махає крилами», а струменя води піднімаються вгору на висоту понад п’ятдесят метрів. Біля пішохідного моста на Монастирський острів можна подивитися на Лавку закоханих і Дерево щастя, виготовлені місцевими ковалями і подарованих жителям до Дня міста.

__________-3

Славнозвісний Шар бажань на Набережній, який не раз розбивали, наразі стоїть на місці. Тепер він вже називається Шар Кохання і світиться вночі. Остання установка оновленого шару відбулася 4 липня 2016 року. Але і йому не пощастило – вже 22 липня його понівечили. Шар вдалося врятувати від остаточних руйнувань.

Відома Набережна і своєю родинною лавочкою – у 2011 році 50-метрова лавка з’явилась у рамках проекту «Поделитесь любовью к Украине». Конструкція виконана в технології художнього кування(матеріал – з металу, сидіння і спинки – з соснових брусів, а на створення ажурного візерунка пішло більше 1 кілометра залізного прута. Загальна вага лавки – 1400 кг) і прикрашена сімома інсталяціями, які відображають життєвий шлях сім’ї: момент зустрічі двох сердець, закоханість, рішення бути разом, поява дітей, турботу і світ, а також головне, що з’єднує членів кожної сім’ї – спілкування.

SONY DSC

Також на Набережній розташований Дніпропетровський цирк (вул. Січеславська Набережна, 33).  Цирк було побудовано за проектом Павла Нірінберга і є однією з візитних карток міста. Будівля, виконана з блискучого металу, обладнана ефектним підсвічуванням.

Найзагадковіша будівля

Звання найзагадковішої будівлі на набережній належіть вічній дніпровській недобудові – готелю «Парус». З цією будівлею пов’язують і більш моторошні історії. Зокрема, тут доволі часто гинуть підлітки, які полюбляють відвідувати недобудову, попри те, що це суворо заборонено. У будівлі модно робити селфі, особливо на даху, а велика площа недобудови прикрашена графіті. В квітні минулого року учень 11 класу впав з 30 поверху «Парусу» – група хлопців гуляла недобудовою і один з них невдало перескочив з балки на балку. І такий випадок далеко не поодинокий. Моторошна слава недобудови ще й в тому, що її часто обираються місцем для того, аби вкоротити собі віку, стрибнувши з шаленої висоти. Тому говорять, що душі самогубців ходять поверхами «Парусу»…

Наразі у місті говорять, що готель епічно підірвуть за участю фахівців з телеканалу Discovery, адже добудовувати об’єкт вже не доцільно. Але остаточно ще не відомо, коли і як відбуватиметься ліквідація 114 метрової будівлі.

Зелень до пізньої осені

Окрім численних розважальних закладів, на набережній є затишні лавки та красиві дерева і квіти. На території в дві з половиною тисячі квадратних метрів посаджено понад семи тисяч кущів хризантем восьми сортів, сорок видів дерев, серед яких досить рідкісні для даного регіону кулясті і пірамідальні туї, сосни і ялівці. Набережна квітне до пізньої осені, а взимку вічнозелені хвойні визирають з товстого шару снігу. Тож завітайте на дніпровську набережну, адже вона прекрасна у будь-яку пору року…

Підготувала Дарина Сухоніс

за матеріалами Інтернет-ЗМІ

Залишити відповідь