Тетяна Мозгова: «Моє покликання – служити людям Васильківщини» (Фото)

1 грудня 2018 року голова Васильківської районної ради Тетяна Мозгова відзначає свій ювілей. Стаж роботи
в органах влади – майже 32 роки. Довіра до влади починається з людини, яка за вирішенням своїх наболілих
питань звертається до керівника районного рівня. Найгострішими нині залишаються проблеми соціального
захисту, житлово-комунального господарства, земельні питання. Було цікаво поспостерігати, як відвідувачі
виходили з кабінету голови районної ради морально задоволені, зі словами вдячності. Тетяна Григорівна свою роботу вважає нелегкою, бо вона потребує самовідданості та бажання служити людям. На її плечах – відповідальність за добробут і майбутнє громади, бо ту довіру, яку висловили жителі та депутати, необхідно виправдати.

Тетяна Григорівна має великий досвід державної служби, працювала заступником начальника податкової інспекції, заступником голови Васильківської райдержадміністрації, начальником Покровської міжрайонної податкової інспекції, головою райдержадміністрації, а сьогодні вона – голова районної ради.

Особисто я знаю Тетяну Мозгову близько 20 років. Спостерігаючи за зміною нею посад, можу впевнено сказати, що це не впливає на її ставлення до людей. Дії завжди щирі, спрямовані робити добро. І такі ж добрі слова говорять усі про батьків нашої Тетяни Григорівни. Добрі справи робить вона так, як вчили і говорили батьки: «Роби справу не за похвалу, а щоб нам не було прикро за твої дії та вчинки».

Я вдивлялась в її відкритий погляд, вслухалася в її щиру мову і все більше бажала почути і написати про цю особливу жінку, сміливу і сильну, яка золото своєї душі зберегла, незважаючи на життєві труднощі. Отож, далі дізнаюся, що, ще навчаючись у школі, вона дуже любила точні науки. Мріяла здобути вищу освіту і повернутися в свій рідний район. А оскільки район у нас сільськогосподарський, вибір припав на Дніпропетровський сільськогосподарський інститут, економічний факультет. Коли звернулась за направленням на навчання, почула таку настанову: «Нам потрібні грамотні спеціаліс­ти, тож повертайтесь після закінчення додому». Так і сталося.

Роботу свою розпочала у фінансовому управлінні рядовим спеціалістом. І Тетяна Григорівна говорить далі так: «Пощастило мені на старших, уже досвідчених колег, які допомагали застосовувати на практиці набуті теоретичні знання, і я дуже старалася бути не гіршою від них. Мені на той час подобалося самій вивчати зміни в законодавстві з оподаткування, проводити семінари та роз­тлумачувати головним бухгалтерам підприємств серйозну фінансову науку. Минали роки, змінювались посади, тільки не змінювалось моє правило – жити і працювати за накресленим планом, ставити перед собою високу мету і досягати її. Маючи такий характер, де на першому місці – цілеспрямованість і чесність, за це я вдячна своїм батькам, і тим колегам, які вірили в мене і підтримували на всіх життєвих непростих дорогах».

Спілкуючись із головою районної ради, запитую: які головні питання та проб­леми виникають в роботі? «А головні питання – це затвердження та виконання бюджету, комунальні питання, розроблення, затвердження і успішне втілення в життя довго­строкових програм, планування та вміле використання фінансових ресурсів, забезпечення стовідсоткового фінансування захищених статей видатків, підтримка соціальної сфери – освіти
та медицини, недопущення заборгованості по заробітній платі та все, що спрямовано на економічне зростання району.
А ще головним у державницькій роботі, – продовжує розповідь Тетяна Григо­рівна, – є порозуміння між двома гілками влади, як це склалося у Васильків­ському районі на Дніпропетровщині, бо це дає певний результат на благо жителів району. Ми практикуємо виїзні прийоми громадян за місцем проживання, надаємо практичну допомогу усім, хто цього потребує.

На спільні наради виносяться окремі питання для обговорення і прийняття рішень, наприклад, у галузі освіти, медицини, культури або інші соціальні питання, які вимагають колегіального рішення.

Після проведення децент­ралізації, а саме створення двох об’єднаних територіальних громад – Васильківської та Миколаївської, станом на 01.01.2019 року власністю району залишаться 5 шкіл, із яких одна – опорна.

Ідея опорних шкіл дає своєрідний позитив у вигляді субвенції, а це означає, що навчальний заклад із таким статусом повністю переобладнується – від даху, стін, кабінетів до шкільних автобусів і благоустрою шкільної території та спортивних стадіонів.

Кошти з місцевого бюджету будуть обов’язково виділятися на зовнішні ремонти приміщень. Узгоджуємо всі проекти і кошториси з обласною радою, через нашого депутата облради Віктора Анатолійовича Дубовика, надсилаємо листи щодо виділення додаткових кош­тів з обласного бюджету на розвиток територій, бо власного ресурсу нам не вистачає. Так, на 2019 рік заплановано капітальний ремонт Чаплинської середньої загальноосвітньої опорної школи.

На кожній сесії районної ради розглядаються питання про виділення з районного бюджету коштів для підтримки соціальної сфери. Так, у цьому році 319 тисяч гривень спрямували на придбання 10 комп’ютерів для роботи кабінетів сімейної медицини первинної ланки, сімейних лікарів у зв’язку з вимогами реформи системи охорони здоров’я.

Васильківському району не вистачає кваліфікованих лікарів, тому було прийнято рішення підготувати проект про переобладнання  приміщення колишньої молочної кухні під житло для молодих спеціалістів. Дніпропет­ровська обласна рада на сесії виділила кошти на ремонт та введення в експлуатацію цього житла. Ключі від 10 квартир вручили тим, хто після закінчення медакадемії був направлений у Васильківку працювати сімейними лікарями. І як приємно, що тут живуть молоді сім’ї лікарів, котрі й піклуються про здоров’я мешканців нашого району.

Або хоча б узяти фінансування закладів культури. На черговій сесії депутати проголосували за виділення 300 тисяч гривень для придбання крісел районному Будинку культури, якому вже 50 років, і де проходять усі наші свята та визначні події, і як не дати оновитися такому потрібному людям осередку культури.

Ось зовсім недавно дитячі танцювальні колективи селища Чаплине і села Павлівки побували в Болгарії на конкурсі юних талантів «Золотий Грааль», перші отримали золоту медаль, другі – срібну. Ми пишаємося нашими нащадками, завжди підтримуємо їх разом з учителями, місцевими фермерськими господарствами, сільськими та селищними радами, колективом Придніпров­ської залізниці. Вдячні батькам за їхніх талановитих дітей та всіляку підтримку. Наших талановитих дітей побачила Європа – і це важливо!»

Я вслухалася в кожне слово моєї співрозмовниці й одночасно думала: це ж як треба віддавати себе роботі, щоб ось так, на одному подиху і в деталях говорити про вже досягнуте та плани на майбутнє.

Прошу Тетяну Григорівну поділитися ще і власними думками  про децентралізацію влади, а отже, яким може бути майбутнє району.

«На рівні держави децентралізація влади планувала наближення соціальних послуг до людей, зробити їх більш якісними. Створені центри надання адміністративних послуг у районі та ОТГ надають
їх 117 видів. Кожна людина, зайшовши на при­йом, отримує відповіді на всі свої питання, одразу ж вирішує їх оперативно, без довгих черг.

У своїй роботі, щоденно приймаючи важливі рішення, ставлю собі за мету – поліпшення життя людей задля їхнього благополуччя та досягнення бажаного результату. Я завжди вірна своїм принципам, я народилася у Васильківці і ніде більше себе не уявляю, тільки на рідній землі, й тому всі добрі справи роблю для процвітання рідного краю. Найближча до нас Польща, як приклад, де у кожному населеному пункті є все своє: ФАП, аптека, школа, дитячий садок, пошта, магазин, уся добротна соціальна сфера, центри безпеки і найкращі дороги. Люди отримують будь-які необхідні послуги. Тож і нам, українцям, є до чого прагнути, аби тільки усім і кожному зокрема вистачило мудрості та виваженості у прийнятті життєво правильних рішень. Я говорю про все це щиро, тому хочу ще додати з наших буденних справ: уже з другого півріччя плануємо програму соціально-економічного роз­витку Васильківського району на наступний рік, замовляємо проекти на капремонти будівель, на ремонти доріг, кошти на які виділятимуться з різних джерел фінансування – з районного й обласного бюджетів, можуть бути проекти міжнародного рівня, як, наприклад, у Васильківці запрацював канадський проект – це кооператив «Зерновий», збудований елеватор приймає урожай зернових від малих і середніх фермерських гос­подарств, де ще й з’явилися додаткові робочі місця для наших мешканців.

Васильківський ра­йон – один із невеликих на Дніпропетровщині, де проживають 32 тисячі жителів. Але він є перлиною регіону. Тут мешкають працьовиті люди, які своєю працею примножують його здобутки».

– Тетяно Григорівно, так співпало, що Ваш ювілей та професійне свято – в одному місяці, що Ви
побажаєте колегам?

– Напередодні професійного свята – Дня місцевого самоврядування в Україні, хочеться привітати колег із цим святом. Воно об’єднує усіх нас у прагненні перетворити Україну на державу сильних та спроможних громад. З моменту запровадження програми децентралізації органи місцевого самоврядування виконують найважливішу роль у формуванні та становленні нової сильної держави.

Переконана, що разом, спільними зусиллями, ми зможемо провести децентралізаційну реформу та розбудувати в Україні місцеве самоврядування європей­ського зразка.

Завдяки злагодженій роботі адміністративної та виконавчої гілок влади, депутатського корпусу району, тісному співробітництву з територіальною громадою вдається не лише вирішувати чимало непростих питань у житті району, але й реалізувати багато перспективних планів та задумів. З нагоди професійного свята хочу побажати усім, хто присвятив себе роботі в органах місцевого самоврядування, сил і наснаги на добрі справи, миру, міцного здоров’я, щастя, родинного благополуччя та здійснення всіх ваших життєвих планів і сподівань.

Також хочу висловити слова вдячності ветеранам місцевого самоврядування за наполегливу, самовіддану працю, високий професіоналізм і відповідальність, значний внесок у розвиток та розбудову своїх територій, за любов до рідного краю, високу активність у громадсько-політичному житті ра­йону, непереборне бажання та здатність втілення найважливіших ідей в ім’я становлення справжнього народо­владдя.

Ми глибоко поважаємо Ваш неоціненний досвід!

Я горджуся тим, що маю дружний колектив професіоналів, з досвідом роботи і відповідальним ставленням до розв’язання людських проблем. Дуже важливо, коли є підтримка колег.

Лілія Данилюк