Тиждень, що минає: яким він був у Дніпрі та в Україні

Тиждень, що минає, був доволі насичений. Країною пронеслась негода, яка наробила чимало лиха. У державі відзначили День захисника України, який цьогоріч вперше став вихідним. У Дніпрі здавали кров для поранених вояків та згадали жертв трагедії на вул. Мандриківській. А ще – стало суттєво холодніше, тож що там із опаленням, і які прогнози на зиму?

Чим жила країна?

В Україні вирувала негода. На Одещині загинули 3 людини, через що було оголошено надзвичайний стан. У Дніпрі негода валила дерева та рвала дроти мереж освітлення, сталося чимало аварій.

Біля Криму затонув плавкран з екіпажем. У районі селища Лівадія затонув плавкран, на якому знаходилося 8 осіб, всі – жителі Новоросійська. Врятували лише п’ятьох.

Запустили онлайн-реєстрацію земельних ділянок. До кінця року електронна послуга буде доступна у пілотному режимі для Києва та Чернігівської області, а з 1 січня 2017-го запрацює по всій Україні.

НБУ випустив пам’ятну монету, присвячену волонтерам. На монеті номіналом 5 грн з нейзильберу, тиражем 50 тисяч штук, на аверсі зображено тризуб із серцями, на реверсі – українського воїна із жовто-блакитним серцем, до якого тягнуться долоні із серцями

Що у Дніпрі?

Здавали кров для поранених. В оголошений день донора в лікарні Мечникова прийшло понад тисячу бажаючих здати кров – вдалось зібрати понад 200 літрів

Плюс фонтан. На засіданні виконкому міськради було прийнято рішення про будівництво нового фонтану в обласному центрі. Його планують встановити на території міського молодіжного парку дозвілля і відпочинку «Новокодацкій», що на житловому масиві Покровський.

Згадали жертв трагедії на вул. Мандриківській. У дев’яті роковини вибуху газу в житловому будинку на вул. Мандриківській,127 (житловий масив Перемога) в місті вшанували пам’ять жертв трагедії. Згадати тих, чиє життя забрала катастрофа, 13 жовтня прийшли близько 100 людей.

Відкрили єпархіальне управління УПЦ Київського Патріархату. Воно розташовується за адресою: вул. Січових Стрільців 3А.

В обласному центрі помер легедарний тренер Борис Подорожняк. За свої 79 років він виховав чимало хороших футболістів, був головним тренером ФК «Локомотив».

У художньому музеї відкрилась виставка творів живопису і графіки сестер Черняєвих. Вони народилися у Ризі. Цікаво, що досвід роботи художників-оформлювачів Світлана і Валентина вдосконалювали в Дніпропетровському обласному художньо-оформлювальному комбінаті, а згодом – у КБ «Південне».

Життя регіону

На Дніпропетровщині відзначили День захисника України. Центральною подією став масштабний військовий марш в обласному центрі. До нього долучилися бійці ЗСУ, Нацгвардії, добровольчих батальйонів, загалом – близько тисячі людей. Урочистою ходою вони пройшли від Дніпропетровської ОДА до Музею АТО. А там вже були польова кухня, пісні про пережите на війні, нагороди Героям.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відвідав область. Він взяв участь у введенні в експлуатацію установки пиловугільного вдування доменної печі №9 ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”. Очільник уряду зазначив, що децентралізація дала можливість місцевим громадам розвиватися, а також наголосив, що влада – найняті менеджери, які мають працювати на тих, хто створює національний продукт, тож в кабінетах чиновники закриватися не повинні.

ОДА та молоді айтішники створили перший мобільний додаток туристичних маршрутів області «Тур Дніпро». Він вже доступний для користувачів Android та скоро з’явиться в App Store. В планах – розробити онлайн-маршрути по різних куточках регіону. Додаток – безкоштовний

Павлоградські школярі напередодні Дня Захисника України побували на екскурсії у військовій частині. Школярів найбільше вразив концерт духового оркестру та показовий виступ команди швидкого реагування внутрішніх військ.

В музеї Західно-Донбаського професійного ліцею відкрилась експозиція, присвячена АТО. Шість випускників ліцею загинули на Сході, тепер на будівлі закладу знаходиться меморіальна дошка з їхніми іменами.

У Кам’янській дитячо-юнацькій спортивній школі № 4 відбулось «Посвячення в спортсмени». Кращі вихованці відділень, які давно розпочали свій спортивний шлях та здобули багато перемог і чемпіонських титулів, разом із тренерами провели малюків до спортивної зали.

У Кривому Розі здали в експлуатацію ще один оновлений трамвай КТМ 71-608. Він буде працювати по п’ятому маршруту «Площа Домнобудівельників – Південний ГЗК».

У криворізькому дитсадку №202 створили групу для дітей з порушеннями зору. Це стало можливим завдяки проекту «Громадський бюджет»

У Нікополі відбувся традиційний 12-ий обласний конкурс-фестиваль мистецтв «Козацькими шляхами». Цьогоріч конкурсанти змагалися в номінаціях: «Хори», «Вокальні ансамблі», «Фольклорні гурти», «Оркестри народних інструментів» та «Народна хореографія».

Кудашівська середня загальноосвітня школа Криничанського району відсвяткувала 40-річний ювілей. За чотири десятиліття вона дала путівку в життя 1148 випускникам.

У Софіївському районі після реконструкції відкрили водовід. Тепер мешканці Софіївки матимуть стабільне водопостачання, а селяни з сусіднього Петрового отримають воду, якої раніше ніколи не мали. Це вже 23-й водовід, відкритий на Дніпропетровщині протягом останніх двох років коштом обласного бюджету.

Зима на порозі

У Дніпрі стартував опалювальний сезон. 13 жовтня подачу тепла розпочали до лікарень, шкіл та дитсадків міста.

Підключення Кривого Рогу до тепла розпочнеться 15 жовтня. Таке розпорядження мера отримали керівники комунальних підприємств та служб міста. У першу чергу повинні бути забезпечені теплом школи, дитсадки, лікарні. Роботи по запуску тепла міська влада обіцяє проводити рівномірно, протягом тижня.

Кам’янське та Жовті Води можуть залишитися цієї зими без опалення. Теплопостачальники цих міст заборгували за транспортування газу більше 15 мільйонів гривень. Доки з боргом повністю не розрахуються, газу на початок опалювального сезону газопостачальні компанії не дадуть.

Перший сніг в регіоні випаде не раніше, ніж за місяць. Про таке розповів начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Грінчак. Цікаво, що найбільш ранній сніг в області випав в 1987 році, і це було 25 жовтня. Більше таких ранніх зимових опадів не спостерігалося.

Вийшов у широкий прокат перший український 3D-мультик «Микита Кожум’яка». Він виготовлявся українською анімаційною студією «Panama Grand Prix». Режисером стрічки є Манук Депоян, а продюсером – Дмитро Белінський. Над фільмом працювали спеціалісти світового рівня.

Помер польський режисер Анджей Вайда. Фільми Вайди назавжди закарбувалися в історії польського кіно: “Попіл і алмаз”, “Попіл”, “Земля обітована” (номінований на Оскар в 1975 році за кращий фільм іноземною мовою), “Людина з мармуру”, “Панянки з Вилько” (номінація ’79), “Людина з заліза” (’81, номінація), “Пан Тадеуш”, “Катинь” (висунутий в 2007 році) і “Валенса. Людина надії”. У 2000 році Вайда отримав “Оскар” за життєві досягнення. Видатний режисер був удостоєний “Золотого лева” і “Золотого ведмедя”.

Розпочався Ukrainian Fashion Week. У Києві стартував тиждень української моди, який триватиме до 18 жовтня. У рамках програми заплановані не лише модні покази провідних дизайнерів, а й майстер-класи та лекції для молодих майстрів.

Назвали лауреата Нобелівської премії з літератури 2016 року. Ним став легендарний рок-музикант і поет Боб Ділан. Його удостоїли нагороди «за створення нових поетичних виразів в концепції американської пісенної традиції». Премія з літератури – остання оголошена цьогоріч.

Залишити відповідь