Точкові світлодіодні світильники: як вибрати

Цей виріб являє собою вбудований (або зовнішній, за типом прожектора) елемент освітлення. З усіх видів сучасних освітлювальних приладів, точкові світильники користуються найбільшою популярністю у дизайнерів і просто креативних людей. Справа в тому, що такими елементами в інтер’єрі можна домогтися різних світлових ефектів і різної інтенсивності освітлення на тій чи іншій ділянці приміщення.

Наприклад, над ліжком не потрібно багато освітлення – там достатньої однієї, слабкої потужності, точки. А над гостьовим столом, наприклад, повинен бути яскраве світло, це можна вирішити, встановивши групу даних виробів прямо над ним. Також варто згадати про такі функціональні конструкції інтер’єру, як ніші і арки. Там взагалі немає варіантів, крім як використання точкового освітлення.

Види сучасних точкових світильників

Вбудовувані вироби застосовуються для установки в порожнину гіпсокартонної стелі на спеціальні розпірки – їхня робоча частина з освітлювальним елементом повністю втоплена. Що стосується зовнішніх точкових світильників, то вони повністю копіюють по конструкції і принципу освітлення їхніх предків – прожекторів.

Обидва види розрізняють по:

  • наявності поворотного механізму;
  • типу освітлювального елементу;
  • умовами експлуатації.

У конструкції приладу може мати місце поворотний механізм, за рахунок якого можна поміняти кут напрямку освітлення, або ж його може не бути, тоді освітлення відбувається тільки в одному напрямку.

Різні моделі точкових світильників розраховані на застосування в них ламп накалювання, світлодіодів, галогенних, люмінесцентних та інших джерел світла. Головне – не встановлювати лампу (з високою температурою роботи) більшої потужності, ніж та, на яку розрахований прилад.

Світильники точкового світла бувають для приміщень з нормальною і підвищеною вологістю. Це визначається маркуванням IP, яке мають практично всі електротехнічні прилади корпусного виконання.

Для чого можна вибрати точкові світильники

Звісно, це освітлення побутових, адміністративних і навіть промислових приміщень. Крім того, світильники з холодними джерелами світла застосовують для улаштування вбудованої меблевої підсвітки в шафах, кухонних стінках і т. д. Варто згадати також про точкові фіто світильники, якими можна радувати свої домашні рослини.

Дійсно, точкове освітлення застосовується в багатьох сферах життєдіяльності людини.