Топ-10 помилок лікування грипу та ГРВІ

 

Захворівши, люди діють за двома принципами. Згідно з першим – пройде саме, з другим – вип’ю все, що маю, щось таки допоможе.  Обидва підходи невиправдані. Але крім цього, люди роблять багато інших помилок, намагаючись вилікуватись. Пропонуємо вашій увазі найпоширеніші з них.

  1. Лікування антибіотиками. Не тільки неефективне, а й шкідливе, бо ці препарати знешкоджують здорову мікрофлору організму і знижують захисні сили. Антибіотики вбивають бактерії, але не діють на віруси, які й спричиняють грип та ГРВІ. Їх може призначити лікар лише в разі ускладнень, викликаних бактеріями (наприклад, при пневмонії). Якщо вам призначили антибіотики, лікуйтесь згідно з рекомендаціями лікаря. Таблетки п’ються тільки курсами, тобто 5-7 днів. Категорично не можна закінчувати курс раніше, бо для знешкодження бактерій не буде достатньої концентрації препаратів у крові. Якщо продовжувати курс самостійно, то мікроорганізми вироблять імунітет до медикаменту і він стане недієвим. Подальше лікування – тільки зі згоди лікаря.
  2. Вживання великих доз ліків. Завжди слід пам’ятати, що ліки в надмірній кількості – це отрута. Фармацевти недаремно до всіх препаратів подають інструкцію. Тож, якщо відповідно до неї треба випити не більше двох таблеток, то збільшення дози вдвічі чи втричі точно вам не допоможе. Ліків миттєвої дії практично не існує. Якщо через 10 хвилин температура не знизилась, це не означає, що треба негайно випити ще одну пігулку. Також не треба одночасно приймати анальгін, парацетамол та ацетилсаліцилову кислоту. Такій суміші засобів ваш організм не зрадіє. Лікуйтесь чимось одним.
  3. Використання аспірину (ацетилсаліцилової кислоти). Ці ліки мають обмеження у застосуванні через те, що розріджують кров та зменшують щільність судин. Вагітним та дітям до 18 років його не можна вживати, оскільки є ризик кровотеч. Людям з хворобами шлунково-кишкового тракту(особливо виразками) та бронхіальною астмою аспірин теж протипоказаний. В такому разі заміняйте препарат парацетамолом (панадолом).
  4. Лікування теплом та холодом. Найчастіше люди плутають, коли що застосовувати. Якщо людину знобить і при цьому їй холодно, то треба закутати її в теплу ковдру, по можливості застосувати грілки, дати теплого чаю. Якщо людині жарко, її не треба тепло одягати і загортати у три ковдри. Нехай хворий одягається, як йому комфортно. Краще покласти вологу ганчірку на лоб або/та ділянку шиї, зап’ястя, де найкраще прощупуються великі артерії. Холод «тягнутиме» на себе тепло з організму. Отож, коли при гарячці людині холодно використовуйте тепло, коли жарко – холод. В жодному разі не навпаки.
  5. Застосування спиртових компресів та обтирань. Метод, яким активно користувались бабусі, протипоказаний при високій температурі (38 і вище). Не можна наносити спирт на ділянки з пошкодженнями чи нагноєннями. Заборонено змащувати кремами чи іншими засобами шкіру, де буде компрес. Спирт не можна використовувати в чистому вигляді, обов’язково слід розводити теплою водою у співвідношенні 1:1 (для 96% спирту), щоб не було опіків.
  6. Сплутування пігулок проти кашлю з відхаркувальними. Як зрозуміти, що треба вам? Якщо під час кашлю виділяється харкотиння, то його слід розрідити і швидше вивести з організму. Для цього створені відхаркувальні препарати. Якщо кашель сухий і без харкотиння, то слід застосовувати протикашльові. Якщо при сухому кашлі вжити відхаркувальний засіб, то кашель посилиться і почастішає, але полегшення не буде. Навпаки, з’явиться сильний біль у горлі і грудній клітці.
  7. Відмова від купання. Є невиправданою, оскільки закупорюватимуться пори. Відомо, що коли людина потіє, знижується температура та частково виводяться шкідливі речовини, продукти життєдіяльності вірусів та бактерій.
  8. Відмова від провітрювання кімнати. Холодного повітря хворому, безперечно, краще уникати, але відмовлятись від провітрювання приміщення не варто. Там, де перебуває хворий, вірусів більше, ніж достатньо. Їх кількість зменшиться з потоком свіжого повітря. Доки відкрита кватирка, варто зробити вологе прибирання. В цей час хворому слід перебувати в іншій кімнаті.  Якщо це неможливо, закутайте його ковдрою.
  9. Змушування хворого їсти. Коли людина хворіє, ферменти шлунка і кишечника не здатні повноцінно перетравлювати їжу. Тому їсти, коли не хочеться, не треба. Адже до основних симптомів приєднається ще й важкість та біль у шлунку, нудота тощо.
  10. Робота попри хворобу. Коли захворіли, лікуйтесь вдома. Колеги навряд будуть щасливі, якщо заразяться від вас. Один день в ліжку краще трьох на роботі. Якщо ж обставини не дозволяють бути вдома, на допомогу прийдуть відомі теплі чаї. Це засіб  для тих випадків, коли необхідно зберігати працездатність, адже він ефективно придушує основні симптоми. Для основного лікування фахівці їх не радять, бо вони не чинять безпосередньої дії на віруси. Оскільки всі ліки «в пакетиках» містять великі дози парацетамолу, часте вживання може призвести до передозування.

За матеріалами  «Відомості»

Залишити відповідь