ТОП-5 неймовірних сіл України

Тисячі інтернет-користувачів і десять членів експертної ради обрали найдивовижніші українські селища. В ході опитування в першу чергу оцінювалася туристична привабливість – історія і пам’ятки, а також розвиток місцевого бізнесу, безпосередньо не пов’язаного з сільським господарством, пише «Радіо 24» з посиланням на vokrugsveta.

  1. Клевань, Рівненська область

Серед визначних пам’яток скромного на перший погляд селища – замок Чарторійських, побудований в 1495 році і з’єднаний підземними переходами з Луцьким замком, озеро «Безодня», крейдяні гори, що стали місцем гніздування для безлічі ластівок, і знаменитий «Тунель Любові» – ділянка залізничного полотна протяжністю в 4 км, що проходить під густою аркою з крон дерев.

  1. Лазещина, Закарпатська область

Село, перша згадка про який датується 1555 роком, знаходиться на висоті 706 м над рівнем моря – це один з найбільш високогірних населених пунктів України. Головні пам’ятки Лазещини – церква Преображення Господнього, побудована в 1780 році, етнографічний музей і гірськолижна траса.

  1. Гусарка, Запорізька область

Велика частина жителів села – етнічні білоруси. Населений пункт був заснований вихідцями з Смоленської губернії, колишньої білоруської території, що відійшла Росії. У Гусарці розвинені різноманітні ремесла. Тут живуть бондарі, теслі, муляри і ткачі. Символ села – картоплина, або бульба. Селяни збираються поставити пам’ятник бульбі в центрі Гусарці, де до недавнього часу стояв пам’ятник Леніну.

  1. Сартана, Донецька область

Сартана була заснована в 1780 році греками, яких російська влада переселили з Криму з села з такою ж назвою. Тепер кримська Сартана називається Олексіївкою, а її донецька тезка вважається неофіційною столицею грецьких сіл на сході України. Жителі Сартани підтримують традиції свого народу, навчають дітей грецьким пісням і танцям, відзначають національні свята і готують страви традиційної кухні.

  1. Ялта, Донецька область

Ще одне грецьке село України, населене в тому ж 1780 році вихідцями з однойменного кримського міста і навколишніх селищ. Спочатку приазовська Ялта складалася з землянок, потім стали з’являтися саманні будинки, і лише до кінця XIX століття тут запрацювали пошта і школа. Місцева визначна пам’ятка – Білосарайська коса, частина ландшафтного парку «Меотида», на якій височить побудований в 1835 році і діючий досі маяк.

Залишити відповідь