Топ-7 продуктів, які підробляють найчастіше

Названі найбільш ходові методи фальсифікації популярних продуктів харчування і ознаки шахрайства. Серед них мед. молочні продукти та інші. Про них розповідає “Жіночий світ”.

1. Молочні продукти

Проведена у 2015 році перевірка показала, що близько 70-80% сирів не відповідають технічним регламентам. Недобросовісні виробники замінюють тваринний жир рослинними оліями – соняшниковою і рапсовою: вони набагато дешевші і зберігаються довше.

Крім відвертого фальсифікату в магазинах повно продуктів, які начебто зізнаються у своїй меншовартості, але якось мимохіть і дрібним шрифтом – «сирний продукт» (а не сир), «сирок» або «сирна маса» (а не сир), « спред »(а не вершкове масло). У таких виробах натуральних інгредієнтів іноді взагалі немає. І цілком законно – ГОСТи тут свої. Загалом, уважно читайте інформацію на етикетці і купуйте продукцію перевірених марок.

2. Мед

Підробити мед дуже легко: його змішують з глюкозним сиропом, мальтодекстрином, борошном, крохмалем. Продають незрілим. Минулорічний – розтоплюють і продають як свіжий. На пасіці ставлять ємності з сиропом або рафінованим цукром – бджолам байдуже, що переробляти.

Натуральний якісний мед:

  • володіє складним букетом ароматів і легкою гіркуватістю в смаку;
  • не псується при кімнатній температурі;
  • свіжий стікає з ложки пружною стрічкою або тонкою ниткою, через пару місяців після збору зацукровується (виняток – кіпрейний мед і мед з іван-чаю);
  • не містить добавок на зразок прополісу, маточного молочка та ін.
  • при розтиранні між пальцями легко засвоюється, не залишає грудочок.

Купуючи мед у бджоляра-приватника, вимагайте показати сертифікат на продукцію. Мед з супермаркету повинен відповідати стандарту ГОСТ Р 54644-2011 – відомості про це відображені на етикетці.

Справжній мед, стікаючи з ложки, закручується петлями.

3. Оливкова олія

Під виглядом чистої оливкової олії першого віджиму продають суміш оливкової та інших сортів: кукурудзяної, соняшникової, арахісової, соєвої або пальмової. Щоб виглядало натуральніше – підфарбовують хлорофілом.

Справжня нефільтрована оливкова олія extra virgin при температурі 3-4 ° C (як в холодильнику) густіє і стає мутною. Можливий осад. Продукт, в якому є інші масла – в тому числі, рафінована оливкова олія, – замерзає при більш низькій температурі.

4. Мелена кава

Мелена кава коштує дешевше ніж зернова, і виробники піднімають маржу як можуть. У складі меленої кави знаходять підсмажений і подрібнений ячмінь, пшеницю, соєві боби, цикорій, житнє і картопляне борошно, палений цукор, глюкозу, крохмаль і навіть перемелені гілки.

Віддаєте перевагу каві без несподіваних наповнювачів – купуйте зернову і подрібнюйте самі.

5. Риба

У всьому світі під виглядом дорогих сортів риби продають дешевші. Навіть в США приблизно третину всіх рибних продуктів містять не той вид риби, який вказаний на етикетці. Найчастіше підробляють окуня і тунця, рідше – лосося. Для прикладу, осетрину замінюють масляною рибою, тріску – минтаєм, палтуса – зубаткою або камбалою.

6. Гранатовий сік

Гранатовий сік розбавляють яблучним, виноградним або грушевим, змішують з цукровим або кукурудзяним сиропами, підфарбовують екстрактами буряка, ягід бузини або чорноплідної горобини.

Відмітна риса натурального соку – осад на дні – частинки плодової м’якоті. На смак справжній гранатовий сік швидше кисло-терпкий, ніж солодкий. На упаковці відсутні слова «нектар» або «соковмісний напій».

7. Шафран

Натуральний шафран – найдорожча спеція в світі – це висушені рильця квіток певного виду крокусів. Дешевим замінником шафрану виступають корінь куркуми, квітки сафлору, календули, чорнобривці та інші рослини з квітками жовто-червоного кольору.

Іноді під виглядом шафрану продають суміш кукурудзяних рилець, пелюсток маку, гіпсу, крейди, крохмалю, сульфату барію і шовкових волокон.

Справжній шафран:

  • має специфічний «медичний» запах,
  • гіркий на смак,
  • криваво-червоного кольору з жовтими вкрапленнями пилку,
  • під лупою добре видна структура квіткових рилець: смужки неправильної форми, розширюються з одного кінця.