Цікава статистика: Дніпропетровщина після декомунізації

Фахівці підрахували, скільки у Дніпропетровській області перейменовано різних топонімів на честь жінок та які саме представниці  прекрасної статі тепер «закарбовані» у назвах вулиць та провулків після декомунізації. Найпопулярнішою виявилась українська поетеса Леся Українка.

Місцеві та знамениті

Із 214 вулиць обласного центру на честь видатних жіночих особистос­тей названо 21 вулицю. Серед них є як відомі в усій Україні представниці творчої інтелігенції Олена Пчілка, Марія Заньковецька, Олена Теліга, так і ті, хто народився, виріс і багато зробив для розвитку рідного міста та області – Тетяна Пата, Олександра Риндовська, Марта Головіна;  постаті, відомі далеко за межами країни, – Олена Блаватська, Олена Ган. «Із районів, єдиний, де немає перейменованих вулиць на честь жінок, – це Індустріальний. Та в моїх даних може бути похибка, бо під час складання «списку» користувався інформацією, взятою  в обласній адміністрації, де мене попередили, що деякі вулиці на той час, коли збиралися дані з довідника,  були ще не перейменовані», – сказав гендерний експерт Олександр Рудик.

Він зазначив, що по області з-поміж 323 топонімів лише 47 названо на честь жінок. «Я був вражений, що у 22 районах області знайшлося тільки  6 видатних жінок, на честь яких назвали вулиці. Навіть на інтернет-сторінках наших районних центрів є розділ про своїх видатних особистостей,  і в кожному такому списку є жінка. Та людям було простіше назвати вулиці «Абрикосова» чи «Щаслива», ніж на честь людини, яка відома в їхньому районі», – говорить Олександр Рудик.

Найбільш популярна

За словами експерта, найпопулярнішою постаттю, на честь якої називали вулиці та провулки в області, виявилася Леся Українка. Серед 47 нових топонімів на честь видатних жінок ім’я поетеси носять 38. За нею йде Княгиня Ольга – 4 топоніми; видатний педагог регіону Софія Русова – 2 вулиці; українська письменниця Ольга Кобилянська, бандуристка Майя Галенко та поетеса Любов Бабенко – по одному топоніму. «Вважаю, що така ситуація ненормальна. Її треба потроху змінювати, щоб на карті області і в пам’яті краєзнавчий процес поєднувався з візуалізацією, щоб вулиці були названі на честь видатних жінок і чоловіків, а не мали якісь абстрактні назви», – сказав Олександр Рудик.

Анастасія Нефретова,

фото з відкритих джерел