У Дніпрі експонують особливі тематичні картини (Фото)

Першим живописцем у Дніпропетровській організації Спілки художників України, який заявив про себе як автор масштабних епічних полотен іще наприкінці 1960-х – початку 1970-х років, був заслужений художник України Микола Степанович Боровський (1930-1988).

Микола Боровський_художник

Його роботи експонуються у дніпровському Музеї українського живопису. Тут представлені здебільшого живописні твори на сучасну тематику. Зображуючи теперішнє, Микола Боровський трактує його монументально та значуще. Усе зайве, що відволікає від головного, відтинається – лаконічне вирішення композиції, узагальнений енергійний малюнок, стриманий за тонами колорит чітко та ясно окреслюють художній образ, як в музейній картині «Програма «Час»» (1984). Більш ліричним за інтонацією є інший твір М. Боровського, що є в колекції музею, «Пісня» (1974). Він немов відкриває  не характерну для цієї емоційно стриманої людини, глибинну поетичність. У цьому художнику безперечно допоміг сюжет картини із зображенням  дівчини в українському народному вбранні, образ якої живописець трактує як символ самої України, для якої пісня – поетика душі народу.

Микола Боровський_художник

Микола Боровський любив сучасність, відчував своєрідний характер людини свого часу 1970-х – 1980-х років. Тому цілком логічним було звернення майстра до портрету. В Музеї українського живопису зберігається п’ять творів, присвячених цьому жанру. Для художника робота над портретним образом набуває сенсу вираження сутності постійних якостей, що не змінюються зовнішніми проявами, станами та навіть настроями людини. Їх він бачить, перш за все, у професії, яка завжди залишає свій відбиток на особистості, повідомляють у прес-службі музею.

Микола Боровський_художник

Творчий діапазон художника зосереджений не лише у роботі над тематичними картинами та портретами. Він пише і пейзажі, такі як музейні роботи, що вирізняються тією ж емоційною та живописною стриманістю, яка притаманна усій його творчості. Однак це не заважає автору із щирістю та теплотою передавати різноманітні стани природи.

Микола Боровський_художник