У Дніпрі курсант врятував життя жінці

Курсант Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Богдан Купрій вчиться на факультеті кримінальної поліції та планує стати правоохоронцем. Того ранку в Дніпрі він ішов проспектом Гагаріна, а коли на світлофорі переходив дорогу, помітив, як на протилежній стороні вулиці падає жінка. Юнак відразу побіг туди.

«Сказав, що я поліцейський, і всіх попросив відійти подалі. Потім визначив рівень свідомості у жінки, вирахував пульс та перевів у стабільне бокове положення, після чого викликав швидку. Не виникло жодного сумніву. У голові тримав навчальну таблицю з алгоритмом дій, які ми відпрацьовували на заняттях з тактичної медицини. І не задумувався ні про що. Просто діяв», – розповідає курсант факультету кримінальної поліції.

Коли невідкладну допомогу було надано, Богдан з`ясував у супутника жінки, що вони тільки вийшли з лікарні: у постраждалої напередодні стався інсульт.

Навіть коли жінка почала приходити до тями і відмовлялася від допомоги швидкої, курсант не дозволив їй підвестися, підклав під голову власну куртку і залишався поряд, доки на місце події не прибули лікарі.

Як зазначає доцентка кафедри криміналістики та домедичної підготовки ДДУВС Олена Никифорова, кожен крок був вчинений юнаком якісно, правильно та методично.

«У післяінсультному стані втрата свідомості та в подальшому неправильне положення голови може призвести до смерті. Саме тому найважливішим у цій ситуації було підтримувати голову у припіднятому положенні, що і зробив Богдан. Я вражена, наскільки добре він засвоїв навички надання домедичної допомоги!» – розповіла викладачка.

«Я діяв інстинктивно. Не замислювався, не вагався. Просто знав, що треба зробити», – поділився враженнями курсант.

Зазначимо, що курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ проходять навчальні курси з домедичної підготовки, де вчаться правильно надавати долікарську допомогу, а також з тактичної медицини, де розглядають надзвичайні ситуації з боку дій поліцейського. Надалі в університеті передбачається можливість сертифікації курсантів після успішного закінчення таких курсів.