У Дніпрі лікарі фіксують спалах COVID-19

У госпітальних базах Дніпропетровщини знаходяться 530 хворих на коронавірус, із них 322 – у Дніпрі. Про це під час прес-конференції повідомив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Валерій Сердюк. Він наголосив, що саме в обласному центрі лікарі фіксують спалах COVID-19. Його пов’язують із грубими порушеннями карантину.

«Сьогодні у нас черговий антирекорд – 298 нових випадків за добу. Це майже втричі більше, ніж вчора. Епіцентром розповсюдження хвороби стало Дніпро – тут коронавірус діагностували у 240 людей. Якщо протягом тижня-двох тут фіксуватимемо такі самі показники, то місто може потрапити до «червоної» зони», – наголосив Валерій Сердюк.

Він додав, що нині місця для хворих на COVID-19 в двох основних госпітальних базах Дніпра – лікарнях №16 та №21 – закінчуються. Ще є резерв у лікарні ім. Мечникова та інших медзакладах.

«Лікарні області забезпечені всім необхідним. Ми закупили достатньо апаратів ШВЛ, є кисневі точки, засоби захисту для медиків, – розповів директор департаменту ОДА. – Медична система готова. Проте боротьба з коронавірусом – це двосторонній процес. Давайте не допускати «пожеж», які виникають через абсолютне ігнорування карантинних правил».

Валерій Сердюк нагадав, що серед симптомів COVID-19 – озноб, підвищена температура тіла, кашель, біль в ногах, руках, спині, слабкість. В разі нездужання найперше слід зателефонувати сімейному лікарю. В цілому в госпітальних базах першої хвилі передбачено 2383 ліжка для хворих на коронавірус.