У Дніпрі лікарі та рятувальники розповіли, як вберегтися від травм

У Дніпрі лікарі та рятувальники розповіли, як вберегтися від травм через погіршення погодних умов. Адже через зниження температури та погіршення погодних умов у зимовий період істотно зростає ризик травматизму, переохолодження й обмороження різних ділянок тіла. Повідомляють у прес-службі міської ради.

За словами головного спеціаліста з організації первинної медичної допомоги управління якості медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Олександра Новікова, якщо у середньому за добу до травмпунктів міста надходить до 100 звернень, то у період погіршення погодних умов – до 250. Переважно це постраждалі внаслідок вуличного травматизму – переломи, забої, вивихи тощо.

«Тому під час снігопадів, ожеледі пересуватися вулицею слід не поспішаючи, з підвищеною увагою. У такий період краще взувати зручне взуття, у жодному разі це не повинні бути підбори. Окрім того, краще не пересуватися на автомобілі. Тим, хто має проблеми із суглобами або страждає на захворювання нервової системи, краще взагалі обмежити пересування вулицями», – наголосив він.

Щоб не зазнати переохолодження чи обмороження через зниження температури, наприклад, до мінус 10-15 градусів, не варто довго перебувати на свіжому повітрі, особливо тим, хто має хронічні захворювання бронхолегеневої, серцево-судинної системи, астматикам. А також одягати зручний теплий одяг (термобілизну), взуття, головний убір, рукавиці.

У разі переохолодження необхідно зігріватися поступово, різке тепло, наприклад, від гарячого душу, тільки погіршить стан.

«У випадку обмороження у жодному разі не можна розтирати уражену ділянку тіла спиртом або гарячою водою. У разі обмороження необхідно терміново звернутися до найближчого лікувального закладу, амбулаторії, оскільки люди самостійно не можуть визначити серйозність холодової травми. За необхідності потерпілого направлять до відділення термічної травми міської клінічної лікарні № 2. Загалом у екстрених ситуаціях, у тому числі переломах, необхідно викликати бригаду швидкої екстреної допомоги за телефоном 103», – зазначив Олександр Новіков.

Зі свого боку прес-секретар ДСНС у Дніпропетровській області Дар’я Гречищева нагадала, що містянам слід дослухатися до повідомлень щодо штормових попереджень, водіям та пішоходам бути уважними на дорогах і не провокувати аварій, уникати небезпечних місць (аварійні дерева, металі конструкції, електродроти). У надзвичайних ситуаціях телефонувати до служби порятунку за безкоштовними номерами 101 або 112.