У Дніпрі на будівлях встановлюють спеціальні таблички (Фото)

У Дніпрі встановлюють охоронні таблички на історичні будівлі. За словами начальниці управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надії Лиштви, зробили 164 таблички з антивандального пластику, вартість однієї таблички – 499 гривень. Така табличка з’явилась і на будинку Давида Пчьолкіна який з 1996 року є пам’ятником архітектури. Повідомляє “UA: ДНІПРО”.

Будинок на площі Успенській, 5 збудований Давидом Пчьолкіним у 1898 році. За словами історика, Валентина Рибалка, Давид Пчьолкін був православним, старостою Успенського собору, та купцем першої гільдії. Є міська легенда, що тут, до революції був «будинок розпусти». Так думали через літери «Д.П.» на фасаді. Але це перші літери імені та прізвища власника.

«Він не унікальний, це яскравий пам’ятник житлового будівництва Катеринославу кінця 19 – початку 20 століття. Але, на жаль, їх вже досить мало. Він цікавий ще тим, що його будував відомий Катеринославський архітектор Дмитро Скоробогатов. Він відомий тим, що побудував ще будівлю міської думи та міської управи де зараз училище культури», – розповів Валентин Рибалко.

Екскурсовод Віктор Бородін розповідає, що після революції в будинку працював лекторій, а після Другої світової війни будинок мод. Головною особливістю вважає збережену ліпнину.

«Головне, про що цей будинок – це про ліпнину, яка на стелі, оригінальна ліпнина 19 століття. Саме тому цей будинок постійно згадується. Він є унікальним для нашого міста. В місті більше ніде не зберігалася в такій кількості ця ліпнина. Кожна зала зроблена в своєму стилі декоративному з ліпниною, зала, в якій стоїмо – це стиль ренесанс, сусідня зала – класицизм, його власна спальня взагалі арабською в’яззю зроблена. І все це, звичайно, було по-різному пофарбовано, щоб створювати максимальний естетичний ефект на людину, яка сюди заходила. Це часткова атмосфера кітчу цього часу», – розповів Віктор Бородін.

«Цю будівлю було спочатку занесено просто до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення в 1996 році, у 2009 була подана облікова документація до міністерства культури. В 2010 році ця будівля вже включена офіційно до державного реєстру нерухомих пам’яток України», – сказала начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надія Лиштва.

Зараз у місті встановили близько 140 табличок, залишилося ще 15. Але, за словами Надії Лиштви, не на всіх будівлях можна зараз встановити таблички. На деяких ремонтують фасад, не всі власники згодні встановлювати ці таблички. За словами пані Надії, якщо будівля має статус пам’ятки архітектури, то вона захищена законом, незалежно від того чи має табличку чи ні.