У Дніпрі на лаві підсудних опинилися учасники злочинної групи

На лаві підсудних опинилися шестеро учасників злочинної організації, які обвинувачуються у рейдерському захопленні ринку у Дніпрі.

За даними слідства, 42-річний адвокат створив злочинну організацію, до складу якої входило ще п’ятеро осіб, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі рейдерського захоплення одного з ринків, розташованого у місті Дніпрі.

У 2018 році на підставі підроблених документів зловмисники зареєстрували право власності на майно за приватним підприємством, засновником та директором якого є один зі співучасників злочину. Залучивши ще близько 30 озброєних чоловіків, учасники групи захопили ринок, позбавили законного власника права користуватися майном, уклали договори оренди з суб’єктами підприємницької діяльності та отримували кошти з орендної плати.

Аби представники потерпілого не мали змоги потрапити на територію ринку та проводити збори з орендарями, учасники групи здійснювали його цілодобову охорону, замінили замки на воротах і адміністративній будівлі та погрожували підприємцям знищити їх майно у разі підписання договорів із законним власником.

Крім того, у серпні 2020 року на прохання приятельки організатор злочинної групи разом зі спільником прибули за місцем роботи громадянина, з яким у останньої склалися неприязні стосунки, та з метою залякування нанесли йому не менше п’яти ударів битою та молотком по тілу. Завдяки вчасно наданій медичній допомозі, травми виявилися не смертельними.

Під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання лідера злочинного угруповання правоохоронними органами виявлено та вилучено 50 патронів, які останній придбав та зберігав без передбаченого законом дозволу. Його дії кваліфіковано за ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.3 ст.206-2, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.3 ст.206, ч.1 ст.255-1, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.121 та ч.1 ст.263 КК України (створення злочинної організації; протиправне заволодіння майном підприємства; протидія законній господарській діяльності; поширення злочинного впливу; умисне тяжке тілесне ушкодження; придбання, зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу).

Чотирьох його спільників судитимуть за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.3 ст.206-2, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.3 ст.206 КК України. Одному з них також інкримінується умисне спричинення тяжкого тілесного ушкодження людині (ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.121 КК України).

Дії ще одного учасника групи кваліфіковано за ч.3 ст.206-2 КК України (протиправне заволодіння майном підприємства, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, за попередньою змовою групою осіб, що заподіяло велику шкоду).

Наразі судовий розгляд кримінального провадження триває.