У Дніпрі написали історію Сурсько-Литовського цвинтаря

У Дніпрі надруковано черговий випуск серії книг «Некрополі Дніпропетровщини», в якому йдеться про Сурсько-Литовський цвинтар та відомих людей, які спочили на ньому. Видавництво серії – спільна робота «Журфонду» і дніпровського КП «Ритуальна служба».

Нова книга розповідає про один із найстаріших та найбільших дніпров­ських цвинтарів – Сурсько-Литовський, що є досить цікавим для дослідників. Його назва пов’язана з однойменним селом, яке розташувалося на обох берегах річки Мокра Сура за 7 км від м. Дніпро. Виникнення поселення на місці сучасного села припадає на кінець XVIII століття, коли почалось інтенсивне заселення земель Південної України переселенцями з інших країн, зокрема литовцями. І хоча цвинтар, що отримав назву від села, молодший за віком (сорок років), на його землях спочило багато непересічних особистостей свого часу: Героїв війни та праці, академіків, конструкторів, діячів галузі космонавтики, учених. На сторінках книги – саме про них.

Видання добре ілюстроване світлинами пам’ятників і складається з цікавих нарисів про долі видатних людей. Зокрема, збірка інформує про письменника, ветерана Вітчизняної, розвідника Федора Залату, професора медицини, заслуженого діяча України Григорія Бат­рака. Дуже цікавим є нарис стосовно долі почесного громадянина Дніпра Султана Рахманова – спортсмена, який занесений до Книги рекордів Гіннесса як найсильніша людина планети. Тож збірка стане корисною усім, хто цікавиться історією м.  Дніпро та України.

Анфіса Букреєва