У Дніпрі покажуть книжкові скарби музею (Фото)

У Дніпрі в науковій бібліотеці історичного музею відкрилася чергова книжкова виставка. Вона називається «Книжкові скарби музею. Видання 1920-2020». Повідомляють на ФБ-сторінці музею.

Окрасою виставки є «Збірник Дніпропетровського краєвого історично-археологічного музею. Т. 1. За головною редакцією проф. Д.І. Яворницького» 1929 року. Цей збірник є певним підсумком роботи Дмитра Івановича на посаді директора музею, адже 1933 року його було репресовано та усунено з керівництва музеєм. У збірнику вміщено бібліографічний покажчик праць ученого за 1883-1928 роки.

Другою окрасою виставки є автентичний екземпляр славнозвісної книги Дмитра Яворницького «Дніпрові пороги» (Державне видавництво України, м. Харків, 1928 р.). Ця книга була скромно названа «альбом фотографій з географічно-історичним нарисом».

На виставці репрезентована галерея музейних видань другої половини XX ст. Зокрема, каталоги «Керамика» (1964), «Нумизматика» (1965), «Оружие» (1967). Відповідальним редактором цих видань був багаторічний заступник директора з наукової роботи музею, відомий краєзнавець Григорій Ілліч Шевченко.

Окремо представлені на виставці музейні збірники 1990-2000-х років. Видання цих збірників стало важливою подією в розвитку історичного краєзнавства Придніпров’я.

Збірники видавались під головною редакцією невтомного заступника директора з наукової роботи, кандидата історичних наук Валентини Михайлівни Бекетової. Також представлені на виставці видані під редакцією В.М. Бекетової книги «Геральдика Дніпропетровщини» (2012) та «Скарби музею (2005), а також книга «Віхи музейної біографії» (2009), яка стала першим досвідом створення хронології розвитку історичного музею імені Д.І. Яворницького.

Цього року до 165-річного ювілею Дмитра Івановича планується низка важливих наукових та видавничих заходів. Це, зокрема, видання альбому-каталогу «Скарбниця Дмитра Яворницького», де будуть представлені найцікавіші експонати з фондів історичного музею, які надійшли за сприяння або від самого Дмитра Івановича до 1940 р. Виставка кращих видань музею за 100 років репрезентує високий рівень науково-дослідної роботи музею, а з іншого боку, є дороговказом на майбутнє.

Виставка працює з 1 липня до кінця ювілейного року в Науковій бібліотеці ДНІМ, просп. Яворницького, 18, 1 поверх.