У Дніпрі платникам податків вказали на помилки

В.о. начальника Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків Катерина Дебела розповіла про найбільш поширені помилки, які  платники допускають у податковому обліку в операціях з постачання вугілля та продуктів його збагачення.

Зокрема, фахівцями Дніпропетровського управління Офісу під час проведенні  податкового аудиту, виявлено випадки порушення законодавства щодо застосування або незастосування пільг з ПДВ у операціях з постачання вугілля та продуктів його збагачення. У цьому контексті за проведеними перевірками на двох підприємствах вже зменшено податковий кредит на 75,8 млн грн. Контрольно-перевірочні заходи на інших підприємствах ще тривають.

Так, п. 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ визначено, що від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України вугілля та продуктів його збагачення таких товарних позицій: 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

У разі застосування зазначеної пільги норми пункту 198.5 статті 198 ПКУ не застосовуються в частині товарів та послуг, необоротних активів, суми ПДВ з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Платник податків може відмовитися від використання зазначеної пільги чи зупинити її використання на один або декілька звітних (податкових) періодів шляхом подання заяви.

Заява, у якій зазначається перелік товарних позицій товарів згідно з УКТ ЗЕД і період, на який платник відмовляється чи зупиняє використання пільги, подається до контролюючого органу за місцем реєстрації платника податків до настання звітного періоду (в даній редакції норма діє з 01.01.2017 року), в якому платник податку не передбачає використання зазначеної пільги.

Відмова від використання пільги, зазначеної у цьому пункті, чи зупинення її використання застосовується з першого числа звітного (податкового) періоду, зазначеного у заяві. Для періодів січень – грудень 2016 року – з першого числа звітного (податкового) періоду, в якому подано заяву.

У період, на який платник податку призупинив застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ (відмовився від такого режиму), такий платник податку застосовує касовий метод визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ (пункт 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ) .

Здійснення платником податку операцій, передбачених пунктом 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, без застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ  та із застосуванням касового методу, передбаченого пунктом 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, без подання заяви про відмову від використання пільги є порушенням вищезазначених норм ПКУ.

Податкові накладні, складені із порушенням норм ПКУ, не можуть бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у них, до податкового кредиту!

За товарами/послугами, необоротними активами, суми ПДВ з вартості яких були включені до податкового кредиту у відповідних звітних (податкових) періодах та які були придбані для використання (використані) у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, платник податку повинен нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідні зведені податкові накладні за кожен такий звітний (податковий) період на дату, визначену зазначеним пунктом.

Отже, порушення, які платники допускають при застосуванні приписів передбачених пунктом 44 та 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, призводять до негативних податкових наслідків, як для постачальників, так і для покупців вугілля та продуктів його збагачення.

Тому, до уваги платників, які мають подібні порушення, до проведення податкового аудиту ви можете скористатись своїм правом щодо самостійного виправлення помилок.