У Дніпрі посилять покарання за жорстоке поводження з тваринами

Сьогодні на засіданні сесії міськради у Дніпрі депутати ухвалили звернення до Верховної Ради України з пропозицією підтримати проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин»). Законодавча ініціатива покликана дати більш чітке визначення поняття «жорстоке поводження з тваринами», а також суттєво посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за знущання над братами меншими, повідомляють у прес-службі міськради.

Народні обранці Дніпра наголошують, що збільшення кількості випадків жорстокого поводження з тваринами спричинене надто лояльним ставленням до зловмисників. Наприклад, штраф за мордування чотирилапих складає всього від 9 до 21 неоподаткованого мінімального доходу. У проекті закону стягнення хочуть збільшити, встановивши його на рівні від 200 до 500 неоподаткованих мінімальних доходів – тобто від 3,4 тис. грн до 8,5 тис. грн.

Крім того, за особливу жорстокість стосовно тварин зловмиснику загрожуватиме арешт до 6 місяців або позбавлення волі терміном до 3 років. Також у разі, якщо свідками жахливих сцен ставали малолітні діти, шкуродер може сісти за ґрати на 5 років. Групам живодерів загрожуватиме ув’язнення на строк від 5 до 8 років.

Європейська конвенція про захист домашніх тварин була ухвалена в 1987 році. Україна ратифікувала цей документ у 2013 році. Насилля над тваринами і навмисне їхнє вбивство є кримінальним злочином у США, Канаді, Австралії та країнах Європейського Союзу. Разом з тим, зміни в українському законодавстві стосовно цього не потребують додаткових витрат із держбюджету, натомість допоможе запобігти жорстоким діям щодо тварин.

Залишити відповідь