У Дніпрі пройшов грандіозний студентський бал (Фото)

У переддень 100-літнього ювілею у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся грандіозний студентський бал. Привітати Alma mater із цим величним святом до Палацу студентів ДНУ прийшли кількасот студентів та співробітників університету.

Цей аристократичний захід в ошатних стінах Палацу студентів став по-справжньому помітною подією в житті не лише університету, а й міста. Цього вечора у гостинній залі Палацу зібралися істинні шанувальники краси, грації та мистецтва. Одне лиш споглядання численних пар юнаків, вбраних у елегантні класичні костюми, та дівчат у вишуканих вечірніх сукнях ніби переміщувало глядачів на століття назад. Адже звичай проведення світського балу в ДНУ бере свій початок ще з далекого 1918 року. «3-го листопада століття тому у Потьомкінському палаці (нині Палац студентів ДНУ) на честь відкриття Катеринославського університету відбувся перший святковий бал. Ця насправді чудова традиція була відроджена нами на початку ХХІ століття. Але сьогодні у нас – особливий бал, який присвячується знаковому 100-літньому ювілею нашого університету. Підготовка до нього тривала понад місяць. Півсотні студентських пар закружляють у вальсі та полонезі. Буде й чимало інших прекрасних танців у різних ритмах. Тож нас усіх сьогодні очікують нові незабутні враження!» – зазначив директор Палацу студентів ДНУ Вадим Стукало.

«Сьогодні ми складаємо світлу оду молодості і мистецтву, адже студентський бал – це завжди надихаюче, піднесене і романтичне, – сказав, розпочинаючи бальну феєрію, ректор Микола Поляков. – Зізнаюся: цього вечора я дещо схвильований, адже ми присутні при видатній події, яка поєднує ціле століття. Рівно 100 років тому у цьому приміщенні пройшов перший університетський бал, окрасою якого був яскравий музичний виступ зірки німого кіно Віри Холодної. А ось тепер ми, сучасники, перетнувши великий історичний рубіж, розпочинаємо друге століття з новим бажанням розвитку й прогресу. За ці 100 років наша Alma mater відбулася і стала класичним національним університетом – одним із найпрестижніших та найпотужніших начальних закладів України, де навчаються понад 15 тисяч студентів і викладають близько 200 докторів та 700 кандидатів наук. Тож мене не полишає почуття величезної обраності усіх нас – присутніх у цьому залі студентів і викладачів Дніпровського університету – до подій, які відбуваються лиш раз у століття», – наголосив Микола Вікторович.

Потрапити на це масштабне свято – заповітна мрія багатьох студентів, – зізналися й самі юні учасники балу. «Я вперше на такій події. Для мене це велика честь – не тільки зануритися в особливу танцювальну культуру, а й вшанувати столітню традицію мого університету», – сказав першокурсник юридичного факультету Олег Вознюк. «Побувати на такому яскравому святі для нас означає не лише відстояти честь рідного університету, а й отримати гарну можливість показати себе перед ректором і нашими викладачами», – додає партнерка Олега Карина Дудник. До свого дебюту у якості бальної пари вони готувалися протягом трьох тижнів. Чотири рази на тиждень вони приходили на тренування до Палацу студентів, де під проводом керівника народного ансамблю бального танцю «Ритм» Галини Лідовської опановували два танці латиноамериканської програми – ча-ча-ча і сальсу. «На наших репетиціях панувала просто чудова атмосфера! Тренер кожній парі приділяла вдосталь уваги і багато розказувала нам про танці. І якщо раніше я виконував тільки народні танці, то тепер завдяки Галині Григорівні добре знаю, що таке сальса і ча-ча-ча, та навіть можу навчити своїх друзів», – зізнався Олег. «Кожен із цих танців по-своєму особливий: вони відрізняються не лише за складністю рухів, але й за настроєм, – продовжила Карина. – Як на мене, ча-ча-ча – танок більш душевний, тоді як «танець кохання» сальса – більш романтичний», – відзначила дівчина.

Загалом, у студентському балі взяли участь 50 пар з усіх факультетів ДНУ. Вони були розділені на дві групи: ті зі студентів, які вже мали певний танцювальний досвід, виконували згадані латиноамериканські танці, інші ж представляли танці стандартної програми: вальс, полонез.

Не менш схвильовано до знаменної для себе події готувалися й інші вихованці університету. А саме: 23 найуспішніші студенти відзначені за академічні успіхи та досягнення в громадському житті протягом року. Усі вони були представлені до нагородження персональними стипендіями Президента України, Верховної Ради України, імені М. Грушевського, В. Чорновола, В. Садовського, С. Єфремова, Х. Барановського, обласною іменною стипендією та стипендією благодійного фонду Л. Кучми «Україна».

Щасливі миті визнання нової студентської еліти ДНУ того вечора прийшли розділити численні творчі колективи Палацу та нашого міста. Так, урочисту церемонію нагородження своїми виступами прикрасили учасники театру танцю «La Vie» та актори циркової студії «Радуга»; танцівники майстерні хореографії «Сузір’я любові» і танцспортклубу «Ритм»; талановиті вокалісти Владислав Корзуненко і Софія Кисельова, музикант Владислав Лисан. Розважальну програму неперевершеними шоу-номерами представили й гості нашого свята – театр моди «Креатив» Палацу творчості дітей та юнацтва (показ моделей «Фруктоманія»). Також яскраву колекцію моделей одягу від професіоналів Державного коледжу технологій та дизайну представили учасники та переможці конкурсу «Міс&Містер ДНУ». Вишуканим танцювальним подарунком для всіх став майстер-клас із віденського вальсу від заслуженого працівника культури України Галини Лідовської й імпровізований «танець із деканом». А наприкінці вечора на гостей чекала вікторина «100 років ДНУ» із розіграшем цікавих подарунків і святкові солодкі сюрпризи!

Ось так насичено і різноманітно Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара розпочав святкування величного 100-літнього ювілею. Надалі нам належатиме відкривати нове сторіччя й нову сторінку історії університету. Тож нехай та приємна, магічна атмосфера, що панувала у бальній залі, пронесеться із нами крізь довгі роки, нагадуючи, що ми є єдиною родиною прекрасного ДНУ!

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара