У Дніпрі проведуть тижневик до Всесвітнього дня здоров’я

Про це під час прес-конференції 6 квітня повідомила головний лікар Дніпровського міського центру здоров’я Алла Толчинська. Вона зазначила, що цього року Всесвітній день здоров’я присвячений темі профілактики та лікування депресії. Основна мета акції – звернути увагу містян на таке захворювання, як депресія. При правильному підході хвороба повністю виліковна.

«Щороку 7 квітня, у день заснування Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усьому світі відзначається День здоров’я, щоб актуалізувати певну тему, яка хвилює людей. Тема цього року – депресія, від якої страждають люди різного віку та достатку в усіх країнах. На жаль, ситуація в Україні спонукає громадян до депресивних станів. Але депресія успішно піддається профілактиці та лікуванню, а це – головне», – наголосила Алла Толчинська.

Лікар повідомила, що тижневик проходитиме в усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги. «Там облаштовані пункти вимірювання артеріального тиску, можна зробити скринінгові дослідження: виміряти внутрішньоочний тиск, рівень глюкози в крові, рівень холестерину, вагу, зробити флюорографічне обстеження. Також проходитимуть різні тематичні лекції, бесіди та консультації. У разі потреби дільничний або сімейний лікар направить на консультацію до психіатра, психотерапевта», – сказала представниця міського центру здоров’я.

Лікар-психіатр Дніпровської міської поліклініки №1 Олена Сидельникова, розповіла, що депресія – це та хвороба, з якою люди не завжди звертаються до фахівців. А дарма. «Незапущені форми успішно лікуються антидепресантами. Дехто хибно вважає, що антидепресанти – це щось погане. Навпаки – такі сучасні засоби допомагають, більш того, вони не заважають вести звичний спосіб життя. Можна керувати автомобілем, вживаючи їх. Більш важкі форми депресії лікуються іще й психотерапією. Головне – завжди пам’ятати, що ця хвороба виліковна, і не варто соромитися звертатися до фахівців», – сказала лікар-психіатр.

Вона також додала, що найчастіше від депресії страждають жінки віком 55-60 років. Чоловіки найбільше хворіють на цей недуг у 60-65 років.

«Це той віковий період, коли люди йдуть на пенсію, змінюється темп життя, тому можуть виникати депресивні стани. Також депресія притаманна підліткам (10-16 років), людям з хронічними захворюваннями, особливо коли вони загострюються. Крім того, є й так звана спадкова депресія, яка передається з покоління в покоління і має сезонний характер – проявляється восени та навесні. Загалом, якщо депресивні стани у людини тривають понад два тижні, слід звертатися до фахівців», – додала Олена Сидельникова.