У Дніпрі річку перетворюють на сміттєзвалище (Фото)

Річку Гнилокиш готують до зими. Це важливий для Дніпра дренажний канал, який відповідає за пониження рівня ґрунтових вод в Амур-Нижньодніпровському районі. Гнилокиш витікає з озера Одинківка, перетинає Донецьке шосе, вулицю Каруни і впадає у Дніпро в парку Сагайдак. Однак “стараннями” людей, річка дедалі більше перетворюється на сміттєзвалище. Комунальники дістають з каналу гілля, пляшки, ганчір’я, уламки старих меблів – і це не кажучи про масові відведення каналізації просто у водойму. Працівники КП «Гідроспоруди» чистять канал не рідше ніж чотири рази на рік.

«Якби не Гнилокиш, у цьому районі вода просто стояла б у дворах мешканців приватного сектора. Але люди, як і раніше, викидають сміття у канал. Ось, наприклад, ми працюємо лише 2 години, а екскаватор наповнює вже другу 15-тонну вантажівку. І таких місць скупчення сміття на каналі близько десятка», – розповідає заступник директора комунального підприємства «Гідроспоруди» Михайло Ступак.

Окрім двох КамАЗів, під час розчищення Гнилокиша працюють трактори та екскаватор – усього 9 одиниць важкої техніки. На перетині вулиці Яхненківської та Солончакового тупику, комунальники проводять профілактичне чищення на вході та виході півтораметрового канального трубопроводу, який пролягає під залізничним полотном. Уже почистили колектор у районі вулиці Янтарної. Тепер одна бригада рухатиметься від вулиці Каруни до Мануйлівського проспекту, прибираючи сміття з води та берегів каналу. А інша піде вздовж каналу в бік Донецького шосе.

До кінця вересня співробітники КП «Гідроспоруди» повністю почистять річку, щоб вона змогла все ж таки донести до Дніпра дощову й талу воду. Навесні комунальники знову прибиратимуть усе те, що люди викинуть у канал за зиму.