У Дніпрі штрафують недобросовісних господарів

Шість адмінпротоколів на паліїв листя від початку вересня склали інспектори інспекції з питань благоустрою Дніпровської міськради. Попередження отримали 14 людей. Про це розповів заступник начальника інспекції з питань благоустрою Олександр Ніколаєнко. Найбільше порушників, каже, в Амур-Нижньодніпровському та Новокодацькому районах Дніпра. Повідомляє suspilne.dnipro.

Багаття виявляють за допомогою дрона, який може злетіти на 500 метрів вгору. Далі на мапі бачать точну адресу. Після цього їдуть на місце спілкуватися з порушником. За один рейд виявляють по два-три багаття, розповідає інспектор Єгор Ванжа. По місту працюють два патрулі. Один з них із коптером. Після першого порушення, каже Єгор Ванжа, людей попереджають. Якщо порушення фіксують вдруге – складають адмінпротокол. Штраф скаладає від 340 до 1700 гривень.

«У середньому виїжджаємо десь 2-3 рази на тиждень. В основному це в суботу, день, коли люди перебувають вдома, прибирають свої городи. В основному тоді і рейди проводимо. Ну, і при інспектуванні міста, якщо заїжджаємо у приватний сектор і бачимо задимлення, то звичайно заїжджаємо туди», – розповідає Єгор Ванжа.

Іван Максимович живе у приватному секторі. Розповідає, листя та траву тут палять регулярно, але це каже, нікому не заважає, багаття невеликі. Палить і сам, попелом здобрює город.

«Якщо б я палив, як поля, ліси, це я б вважав диверсією. Але в мене спеціальна бочка, зроблена, щоб палити сміття, щоб не вивозити, а палити у себе, а золу потім розкидати по городу. Але це півгодини, може багаттячко горить. Мені добриво хто дасть? Я навоз повинен, золу у землю класти, я ж картоплю саджаю, буряк, потрібно ж. Навіщо я братиму відро і ходитиму золу брати? Золу я зроблю у себе», – каже дніпрянин Іван Аванський.

Цього року в області сталося майже 6000 пожеж в екосистемах, минулого року за цей же період їх було 4500, розповідає рятувальник Сергій Качан. Вчора, каже, унаслідок спалювання сухої трави у селищі Володимирівка, що у Софіївському районі, згорів будинок.

«Основними причинами цих пожеж якраз є випалювання сухої трави, рослинності, стерні, а також необережне поводження з вогнем. Адміністративна відповідальність являє собою штрафи від 3100 гривень до 6100 гривень для громадян. Кримінальна відповідальність, це вже залежить від того, якщо наприклад цей підпал зробив так, що виникли якісь тяжкі наслідки для екосистем, або якихось громадян», – розповів Сергій Качан.

При спалюванні листя виділяється значна кількість токсичних та небезпечних для людини речовин, тому що листя і трава вбирають у себе викиди від заводів та автівок, розповідає представник департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Іван Бондар. При вдиханні диму, ці речовини та сполуки порушують роботу дихальної, серцево-судинної, імунної та гормональної систем, чим спричиняють різні хвороби. Еколог радить, листя і траву не спалювати, а компостувати.

«Оксиди вуглецю, особливо шкідливий, так званий, чадний газ, ртуть, хром, миш’як, свинець та його сполуки, кадмій, та інші важкі метали. А також при горінні листя, при тліючому горінні без доступу кисню, виділяється дуже шкідлива речовина бензоперен, яка може викликати онкологічні захворювання», – розповів Іван Бондар.