У Дніпрі стартувала «Театральна сесія»

Днями у Палаці студентів ДНУ ім. Олеся Гончара відбулося урочисте відкриття XVII Всеукраїнського фестивалю молодіжних театрів «Театральна сесія». Захід приурочений до Міжнародного дня студента.

dsc04430_a

«Театральна сесія» – це, як завжди, присмак натхнення, атмосфера радості і хвилювання. Це зустріч глядачів із колективами, які вже полюбилися, запам’яталися, а також відкриття нових імен, вражень, ідей. «Театральна сесія» – це багатогранний світ, який ніколи не буває однаковим. «Фестиваль “Театральна сесія” кожного року збирає у стінах Палацу ДНУ шанувальників театру, вона створює святковий настрій, єднає людей і відкриває нові імена», – відзначив у вітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Іваненко.

dsc04458_a

За 17 років свого існування фестиваль познайомив глядачів із 42 театрами, ще чотири нові колективи любителі мистецтва зможуть побачити на сесії, яка триває. Цьогоріч у заході взяли участь 11 колективів із восьми міст України та Польщі: співорганізатор фестивалю театр «Маски» і «Театральный проект» з Дніпра, театри «Міф» і «Раскольников» з Києва, «Ковалі» й «Театр на Лермонтовській, 27» та «DIY-театр» з Харкова, «Бам-Бук» з Краматорська, «Ну і дітки» з Полтави, «Кураж» із Сум та театр «Razem» із Кракова.

dsc04390_a

Правила фестивалю всі ці роки залишаються незмінними. Журі, що складається з режисерів театрів-конкурсантів, обирає переможців у 12-ти номінаціях, а любителі театрального мистецтва вирішують долю призу глядацьких симпатій.

«Цього року маємо чотири колективи-дебютанти. Це «Театр на Лермонтовській, 27», «Міф», «Театральний проект» та «Razem», – розповів головний режисер Палацу студентів ДНУ ім. Олеся Гончара, режисер театру «Маски» Ігор Трахт. – Акторів з польського театру ми запросили на наш захід, коли у квітні разом із театром «Маски» перебували на театральному фестивалі в Кракові. Наш театр у рамках «Театральної сесії-2016» презентує дві вистави: позаконкурсну «Всеосяжно» за твором Миколи Коляди та конкурсний спектакль «У кожному жарті» за п’єсою Еріка-Емманюеля Шмітта «Тектоніка відчуттів». Перший спектакль ми граємо вже п’ятий рік, а ось за другий дуже і дуже хвилюємося, бо це буде прем’єра, і ми ще ніколи такого не робили. «У кожному жарті» – спектакль про взаємини закоханих, про те, що жарт може привести до розриву», – підкреслив режисер.

dsc04398_a

Харківський колектив «DIY-театр» привіз на фестиваль виставу «Яма» за однойменною повістю Олександра Купріна. «Наш режисер давно хотів поставити цей спектакль, – розповів директор і актор театру Максим Івлєв. –Колектив існує з 2015 року. Можна сказати, що це спільнота ентузіастів, яких об’єднує любов до театру. Хоч у складі «DIY-театру» і непрофесійні актори, але працюємо ми як професіонали – глядачі можуть бачити наші вистави кожного місяця».

«Спектакль “Сни Ейнштейна” дався нам дорогою ціною, – зазначила Олеся Савченко, режисер і акторка київського театру «Раскольников», назва якого, як виявилося, не має нічого спільного із героєм Федора Достоєвського. – Це дуже складний матеріал – роман американського фізика. Ейнштейн – лише провідник, головний герой вистави – Час. Наш спектакль про взаємини людини із часом, адже ми зазвичай боремося з ним, хочемо його обігнати або ж, навпаки, зупинити. Мабуть, я останнім часом думала про це, хотіла встигнути якомога більше, тому цей матеріал мене зачепив». На запитання, чому театр має таку назву, Олеся відповіла: «Ми йшли з інших театрів, «розколювалися», тому маємо назву «Раскольников». Ішли тому, що завжди хотілося втілювати, доносити до глядача свої ідеї».

«Ми дуже зраділи, коли театр «Маски» запросив нас на фестиваль в Україну, – розповіла Анна Щербань, помічник режисера краківського театру «Razem». – Привезли спектакль за п’єсою «Проста історія», яку написала наш режисер Надія Мороз-Ольшанська. Вона про те, що буває після смерті. Вистава йде польською мовою, але намагаємося зробити її більш зрозумілою для українського глядача. Сподіваємося, що наступного року зможемо здивувати україномовною постановкою».

Відкрив фестиваль дніпровський колектив «Театральний проект» комедією «Кімната 203». «Це наша улюблена комедія, – сказав художній керівник театру Олександр Герасименко. – Ми обрали її для «Театральної сесії», бо вона легка, весела, сподіваємося, що вистава допоможе створити відповідний настрій у гостей фестивалю».

Тож вдячних тобі глядачів і яскравого життя, фестивалю!

Інформаційно-аналітичне агентство

ДНУ ім. О.Гончара

Залишити відповідь