У Дніпрі стартував «Дніпро Паппет Фест» (Фото)

У Дніпрі розпочався четвертий Міжнародний фестиваль лялькових театрів «Дніпро Паппет Фест». Цьогоріч у новому форматі: вистави йтимуть протягом усього театрального сезону 2019 – 2020. Відкрила фестиваль вистава «Гамлет» Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. А. Афанасьєва. Спектакль уперше показали за межами Харкова. Повідомляють у прес-службі міської ради.

Вистава «Гамлет» пройшла у Палаці дітей та юнацтва (вул. Набережна Перемоги, 5) з аншлагом: глядачі заповнили навіть проходи до сцени. Головний режисер Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. А. Афанасьєва Оксана Дмитрієва розповіла, що обрали саме цю п’єсу Шекспіра, бо саме у ній висвітлюються питання, як влаштовано світ і чим керується людина, коли стає на чолі країни. Підготовки над «Гамлетом» тривали приблизно пів року, бо вистава у театрі ляльок – це достатньо складна за виробництвом процедура.

«Ми продовжуємо працювати над виставою, бо дуже складний матеріал і здається, що потрібно повертатися, допрацьовувати і «розмовляти» з ним. П’єса, у якій мільйон питань і з якою ми зіштовхнулися, – велике щастя. Тим паче, що в нашій трупі є актори, які грають усіх героїв. «Гамлет» – це частина трилогії. Перша вистава за Шекспіром у нас була «Король Лір» і теж про людину, яка була при владі, і про те, які метаморфози відбуваються з нею», – зазначила Оксана Дмитрієва.

Галина Биканова прийшла зі студентами театрального коледжу. Розповідає, що для неї фестиваль – це справжнє свято, бо є можливість і вистави подивитися, і з культурною спільнотою Дніпра поспілкуватися.

Ірина Шапошник давно зацікавлена творчістю Харківського державного академічного театру ляльок: її режисер, з яким вона працювала у Кропивницькому, ставив там виставу. При роботі зі своїм колективом він завжди казав, що необхідно рівнятися на харків’ян.

«Коли нам сказали, що є можливість подивитися їх виставу у Дніпрі, то ми без всіляких вагань приїхали. Вистава, де є поєднання і ляльок, і живого плану акторів – дуже важка у виконанні, і я це знаю на власному досвіді», – зазначила Ірина Шапошник.

Протягом «Дніпро Паппет Фесту» на дніпровських сценах покажуть 8-9 вистав. Зараз уже є домовленості з театрами Львова, Черкас, Миколаєва та Гданська (Польща).

Однією з особливостей цьогорічного фестивалю також стало те, що вистави здебільшого орієнтовані на дорослого глядача – лише два спектаклі будуть для сімейного перегляду.