У Дніпрі студентів навчать бути конкурентними

Психологічна служба та відділ зв’язків з виробництвом для випускників Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара започаткували спільний проект «Успішне працевлаштування та конкурентоспроможність на ринку праці». Першими учасниками тренінгу стали п’ятикурсники факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства.

Університетські психологи запланували провести серію тренінгів з питань конкурентоспроможності молодих спеціалістів на ринку праці, навчити випускників ДНУ технологіям самопрезентації, проходження співбесід, складання резюме та розвинути у студентів ці навички. «Ми хочемо, щоб ви самі прийшли до розуміння своїх перспектив», – відзначили фахівці, знайомлячи студентів із завданнями проекту.

Тренінг проводили практичні психологи психологічної служби ДНУ Наталія Потапова, Наталія Кузнєцова та Алла Денисенко. Учасники за допомогою наставників визначили власні риси характеру, які можуть стати в нагоді при працевлаштуванні. Кожен назвав свою «сильну сторону». Це були, зокрема, відповідальність, цілеспрямованість, креативність, пунктуальність, освіченість. Студентам розповіли, що аналіз власних рис характеру потрібен, щоб вигідно представити себе працедавцеві. В одному місці роботи необхідна буде, в першу чергу, пунктуальність, в іншому – креативність.

Щоб краще спрямувати заняття, психологи дізналися в студентів, які в них очікування від тренінгу. Філологів цікавило, як працевлаштуватися, не маючи досвіду роботи; як правильно писати резюме, проходити співбесіду й відповідати на складні запитання; як вибрати місце роботи, щоб воно подобалося. На запитання, коли люди починають шукати роботу, в студентській аудиторії пролунало: коли потрібні гроші, коли не вистачає спілкування й нудно сидіти вдома, коли тисне суспільство, яке вважає, що ти обов’язково повинен працевлаштуватися; після декретної відпустки, внаслідок скорочень. Психологи радять чітко визначитися з мотивацією при виборі роботи, інакше буде марно витрачено сили і час.

Студентам запропонували заповнити анкету під назвою «Бажана робота», після чого колективно обговорили результати. Серед запитань анкети: які зі своїх умінь ви хотіли б використати на роботі, що конкретно хотіли б робити, в яких організаціях хотіли б працювати і на яких посадах та що потрібно зробити, щоб отримати бажану роботу. Психологи відзначили, що зазвичай досить складне питання для багатьох – визначитися зі своїми уміннями перед працедавцем. Тож щоб не розгубитися в момент працевлаштування, студентам уже зараз варто про це задуматися і визначити свої переваги.

Протягом двох лекційних пар, призначених для тренінгу, студенти виконали багато корисних вправ разом із психологами, які, безсумнівно, допоможуть молодим фахівцям у відповідальний момент вибору місця працевлаштування. Загалом фахівці ДНУ радять озброїтися ще однією універсальною порадою: коли чітко розумієш, чого хочеш, тоді набуваєш ясності, все інше – справа техніки.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара

Залишити відповідь