У Дніпрі створили новий освітянський мурал (Фото)

9 вересня у Дніпрі у рамках проекту «Слово на стіні» відбулося відкриття муралу, присвяченого дню народження відомого просвітянина і діяча українського національного руху Івана Труби.

Як розповіла координатор проекту Анастасія Теплякова, ідея створити мурал виникла ще рік тому, але тоді не була підготовлена стіна. «Сама робота зайняла у нас дві доби. Ми обрали стіну біля осередку Січеславської Просвіти невипадково. Іван Труба був не лише українським письменником,перекладачем, громадським та політичним діячем,інженером-технологом, а й освітянином, який, свого часу, проводив активну громадську роботу в українському товаристві «Просвіта». Чому саме Труба? Тому що він  намагався доносити людям свої знання простою українською мовою , а сьогодні він – несправедливо забутий», – поділилася Анастасія.

Поруч із зображенням Івана Труби викарбовано його цитату, якій понад 100 років: «Наша історія добре нас учить, що наша воля зникла і зсклизла від нас разом і з силою, і з розумом. Вернім же їх. В освіті буде наша і слава, і воля». Також на відкритті муралу був присутній онук Івана Труби – Ярослав Матросов, який досліджує біографію і творчість свого діда. Він розповів, що неабияк пишається своїм дідом і щиро вдячний усім, хто причетний до створення муралу. «Це була надзвичайно талановита і освічена людина. Він  боровся за навчання українською мовою, видавав підручники. Для мене він – приклад для наслідування. Молоде покоління має знати його і слідувати його словам.

Мурал можна побачити на стіні поблизу Січеславської Просвіти за адресою: вул. Володимира Мономаха, 17А.

Марина Положай,

фото автора