У Дніпрі створили унікальну «Абетку професій» (Фото)

Дніпровські літератори створили унікальну електронну «Абетку професій» – організатори попросили маленьких жителів області намалювати їхнє уявлення про різні професії.  У проекті взяли участь українські автори з 17 міст України, а також з Чехії та Македонії.

27044912_1343582575787900_690016042_n

«Це 20 реалістичних новел і 9 казок, які знайомлять юного слухача з найрізноманітнішими професіями: від двірника до конструктора космічних літальних апаратів. Повний перелік виглядає так: архітектор, балерина, бджоляр, бібліотекар, військовий, вчитель, геолог, гірник, двірник, дресирувальник, еколог, електрик, зварювальник, квітникар, конструктор космічних літальних апаратів, кравець, кухар, лікар, льотчик, металург, механік, модельєр, музикант, провідник потягу, слюсар-сантехнік, столяр, хімік, штукатур», – розповідає автор проект письменниця Еліна Заржицька.

Курйози та особливості

Але проект з Дніпропетровщини такий цікавий, що у Львові вже зробили з нього повноцінну аудіокнигу. Еліна Заржицька навіть отримала нагороду  – медаль за патріотичну діяльність ім. І. Мазепи.

SAM_2136

«Львівський проект став аудіокнигою, яку створили для дітей з обмеженими можливостями. Він називається «Чути серцем». Таким чином діти дійсно почують і дізнаються про особливості професій».

Архитектор1

Особливо цікавим стало, що писали у абетці історії-казки писали професійні письменники, а малюки створювали ілюстрації.

«Істрію про льотчика написав справді льотчик у відставці пан Кільченський. А про провідник потягу свою історію розказав керівник прес-служби Харківської залізниці», – каже Еліна Заржицька.

SAM_2259

Мета абетки також і профорієнтаційна – розказати дітям про особливості робітничих професій, зацікавити їхню. Але попри це, сюди увійшли і такі професії, як бджоляр, балерина та хімік, адже дітям властиво мріяти.

«Я написала історію про електрика, аби показати, що навіть жінка може оволодіти професією. У мене був такий випадок, що на виклик саме прийшла жінка-елетромонтер, і це досить цікаво»,- розповідає письменниця Ольга Рєпіна.

«Абетка професій», – проект благодійний, його можна безкоштовно завантажити на сайті https://toloka.to/t86096

Попереду презентація

Директор Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей Ольга Прокопович-Ткаченко зазначила, що попереду масштабна презентація абетки, яка відбудеться у Дніпрі. А потім електронну книгу передадуть у бібліотеки та школи міста.

Хімік

«Створення електронної книги наштовхнуло нас на організацію куточка професій в одній з бібліотек Кривого Рогу. Туди приходять представники професій і знайомлять дітей зі свою роботою», – зазначила керівник літературного об’єднання «Лотус» Ольга Гринюк.

Дарина Сухоніс