У Дніпрі та області проходить масштабна інвентаризація показань лічильників газу

У Дніпрі та області проводять масштабну інвентаризацію показань лічильників газу. Майже 10 кілометрів пішки щодня. Вони не учасники змагань зі спортивної ходи, а контролери газорозподільної компанії. Ці люди в будь-яку погоду та пору року сумлінно виконують свою роботу, аби всі споживачі були впевнені, облік газу здійснюється прозоро та чесно. Ми вирішили ближче познайомити читачів з цією професією та запитали контролера АТ «Дніпропетровськгаз» Халеєву Олену про будні «газового ревізора».

– Що для вас означає робота контролером?

– Почну з того, що можливість використання природного газу має велике значення як для населення, так і для підприємств. Зростаюче число споживачів, складність і масштаби інфраструктури обумовлюють необхідність встановлення високих вимог до якості послуг, що надаються і ефективності діяльності газової компанії.

Не складно здогадатися, що забезпечити безперебійну доставку газу споживачам неможливо без співробітників, які здійснюють контроль за роботою газової системи.

Контролер газового господарства – фахівець компанії, відповідальний за інспектування лічильників газу, їх коректну та точну роботу. Він здійснює облік витрат газу споживачами. Потреба у створенні даної професії виникла з початком масового використання газу в побутових цілях. Для мене це не просто професія, а велика частина мого життя. Щодня я зустрічаю сотні людей, дехто з них – у поганому настрої, інші – випромінюють позитив та заряджають емоціями на цілий день. Часом саме ми виступаємо деяким форпостом, відповідаємо на запитання літніх людей про зміни у законодавстві щодо газової сфери, розповідаємо про необхідність передачі показань лічильників.

– Що входить до обов’язків контролера?

– Контролер проводить аналіз споживання газу, відповідно до встановленого газового обладнання, контролює роботу лічильника, оформлює документи при виявлені порушень, проводить розпломбування лічильників газу з оформленням відповідних документів, перевіряє відключених від системи газопостачання споживачів, з оформленням відповідних документів, вручає повідомлення про заборгованість, інвентаризує опалювальну площу побутових споживачів.

– Чому зараз проводиться інвентаризації показань лічильників? Що до цього призвело?

– Зараз АТ «Дніпропетровськгаз» проводить повну інвентаризацію показань лічильників газу. На жаль, зима 2020-2021 років була достатньо холодною. Через це протягом опалювального сезону різко зросло споживання газу. Споживачі почали шукати можливості по зниженню фінансового навантаження на сімейний бюджет. Проте не всі способи були законними.

Тож, для того, щоб привести у відповідність суми нараховані до сплати до реального споживання, контролери компанії проводитимуть фото-фіксацію показань лічильників за допомогою додатку на телефоні «Мобільний контролер». Процедура триватиме кілька секунд, тому просимо споживачів надавати доступ до приладів обліку представникам АТ «Дніпропетровськгаз».

– Що таке «Мобільний контролер» і як він допомагає у роботі?

– Вже півроку контролери в Дніпропетровській області фіксують показання лічильників через мобільний додаток «104.ua Контролери». Онлайн-система формує завдання для контрольного зняття даних, контролерам надходять маршрути, в яких зазначено адреси, прізвища клієнтів та номери їх особових рахунків.

Фахівці одночасно вносять у програму по кожному особовому рахунку відповідні показання та здійснюють у додатку фотофіксацію циферблату. Що забезпечує подвійну звірку внесених даних.

Перевагами нового мобільного додатку для роботи контролерів безперечно є оперативність і контроль. Мобільний додаток дозволяє контролеру в режимі реального часу взаємодіяти з білінговою системою підприємства. Наприклад, запитувати актуальну інформацію по клієнту. А також є функція моніторингу роботи контролера через Web-додаток у режимі онлайн.

– Як змінилась ваша робота під час карантину?

– З послабленням карантину ми повернулись до звичного ритму роботи за виключенням деяких моментів. Компанія дуже ретельно слідкує за станом здоров’я своїх співробітників, особливо зараз, у ситуації поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Контролери «Дніпропетровськгазу» проходять медогляд, зранку їм вимірюють температуру та видають засоби захисту на день: маски, антисептики, бахіли. Ми притримуємось соціальної дистанції та мінімізуємо особисті контакти зі споживачами.

– Як швидко можливо провести повну інвентаризацію в цих умовах?

– У штаті АТ «Дніпропетровськгаз» нині працюють тільки 180 контролерів, які зможуть обходити до 8000 домогосподарств на день. Тому процес інвентаризації потребуватиме певного часу. Відтак, звертаємось до споживачів з проханням віднестися з розумінням та не перешкоджати роботі фахівців, адже ми працюємо для вашого прозорого та безпечного споживання газу.