У Дніпрі відбувся безпрецедентний книжковий ярмарок

У Дніпрі вперше відбувся безпрецедентний дитячий книжковий ярмарок «Children book sales 2021». Захід розпочався о 12:00 у парку ім. Т. Г. Шевченка (біля колонади). Тут представили близько 30 тисяч книг різних жанрів.

Ідея провести такий ярмарок виникла через прийдешню трансформацію міських бібліотек у сучасні бібліохаби.

«Під час підготовки до ярмарку я побачив в одній з бібліотек збірку Жуля Верна і здивувався, чому її списують та передають на наш захід. Виявилося, що бібліотека має 38 екземплярів цієї збірки і одночасно таку кількість ніколи не брали. На ярмарок потрапили саме такі дублетні книжки та ті, що вже мають зношений вигляд. Їх мешканці можуть придбати за символічною ціною», – розповідає начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов.

За рекомендацією Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ щороку потрібно списувати не менше ніж 8 % книжкового фонду. Проте багато років бібліотеки цю рекомендацію не виконували належним чином, каже директорка МКЗК «Централізована система бібліотек для дітей» Юлія Бардукова.

«Наша мета – популяризувати дитячу книгу та зацікавити малечу читати, добувати інформацію з книжок та критично мислити, а не проводити час у соціальних мережах. Важливо й те, що дніпряни, які сьогодні прийшли придбати книжки, таким чином роблять свій внесок в оновлення бібліотек, адже зароблені кошти спрямують на придбання нових, сучасних книжок», — розповіла Юлія Бардукова.

До «Сhildren book sales 2021» долучилися міські книгарні та видавництва.

«Ми дуже вдячні за запрошення на цей ярмарок. З нами радилися, як зробити так, аби Дніпро став читацьким містом, а до бібліотек ходили люди. Таких ярмарок раніше не було. Тут містяни можуть придбати за копійки книгу свого дитинства, яку будуть читати своїй малечі. І, звичайно, найновіші книжки, які ми представили сьогодні», — розповів керівник книгарень-кав’ярень Старого Лева у Дніпрі Богдан Кулик.

Роман та Вікторія прийшли на ярмарок та придбали чимало книжок для себе та своїх дітей.

«Тут усе: і класика, і наукова література, і дитяча. Багато цікавих книжок на ярмарку, навіть не можемо за раз усі, що подобаються, унести. Тут можна було провести цілий день. Справжнє свято читання! Нам дуже сподобалось», — поділилася враженням Вікторія.