У Дніпрі виділять гроші на допомогу постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС

У 2017 році з міського бюджету Дніпра планують виділити понад 8 мільйонів гривень для допомоги чорнобильцям. Про це повідомив голова міської спілки «Союз Чорнобиль Україна» Ігор Турчин. Так, 1100 вдів ліквідаторів отримають по 2 тисячі гривень до 26 квітня, Дня пам’яті Чорнобильської трагедії. А до 14 грудня (День вшанування пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС) таку саму суму виплатять 1175 чорнобильцям І категорії. «Допомогу можуть отримати не тільки чорнобильці І категорії, а й інваліди загального захворювання. Це ті, хто, є учасниками ліквідації аварії, але їхнє захворювання не пов’язали з ЧАЕС. Вони отримують маленьку пенсію, тому для них для така допомога дуже важлива. Вони також отримають по дві тисячі гривень», – зазначив Ігор Турчин.

Крім того, в місті діє програма закупівлі путівок на оздоровлення для чорнобильців ІІ категорії. На неї цього року виділили 1 млн 800 тис. грн. Також постраждалі від вибуху на ЧАЕС І, ІІ та ІІІ категорій можуть отримати кошти на лікування та придбання медикаментів. Станом на 7 лютого по таку допомогу звернулося 20 осіб. Гроші вони отримають протягом місяця. Загалом на медичну частину програми виділено 1 млн 100 тис. грн. Ще один важливий пункт програми – це матеріальна допомога у сплаті за житлово-комунальні послуги для вдів, які не змогли довести, що смерть чоловіка пов’язана з Чорнобилем. Таких у Дніпрі близько 250 осіб і щомісяця вони отримують по 500 гривень послугами ЖКХ.

«Це для тих, в кого немає інших пільг. Така допомога видається не грошима, а саме у вигляді житлово-комунальних послуг: вдова ліквідатора йде до відділення соцзахисту зі свідоцтвом про смерть чоловіка та його посвідченням, пише заяву, що на тепло, наприклад, їй необхідно виділити 200 гривень, на воду – 100 гривень, на електроенергію – 50 гривень і так далі. Я хочу підкреслити, що це саме міський бюджет і місто бере на себе додаткові зобов’язання щодо цих людей. Таку масштабну підтримку постраждалих від вибуху на ЧАЕС по всій Україні забезпечує тільки Дніпро», – сказав голова міської спілки «Союз Чорнобиль Україна» Ігор Турчин. Минулого року на допомогу постраждалим під час катастрофи на Чорнобильській АЕС було виділено 7 мільйонів гривень, тобто цьогоріч фінансування програми зросло на понад мільйон гривень. Загалом у Дніпрі проживає близько семи тисяч людей, яких торкнулась аварія на ЧАЕС. Це – вдови, ліквідатори, евакуйовані.

Залишити відповідь