У Дніпрі відкрили фотовиставку в пам’ять про унікальну жінку

У першому в Україні Музеї АТО відкрилася фотовиставка «Аміна: життя», присвячена пам’яті патріотки, борця за свободу України та просто героїчної жінки Аміни Окуєвої. Переглянути експозицію можна до 5 березня, повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

«Фотовиставка присвячена пам’яті Аміни Окуєвої – чеченки за походженням, українки – в душі. Справжня патріотка трагічно загинула від рук проросійських найманців у 2017-му, проживши всього 34 роки. Стільки ж світлин і в експозиції. Кожна символізує мить героїчного життя, присвяченого рішучій боротьбі за волю і справедливість», – зазначив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.
В експозиції – 17 чорно-білих аматорських фотографій із сімейного архіву Аміни. На них – трагічні події Майдану і фронтове життя в гарячих точках – Дебальцеве, Щастя, Зайцеве, Авдіївська промзона, Троїцьке, Світлодарська дуга.

17 кольорових фотографій – роботи луганської фотохудожниці Олександри Лисицької. На них Аміна Окуєва у дивовижному образі: прекрасна, чиста, яскрава й надзвичайно сильна жінка, здатна протистояти будь-яким загрозам.

З початком війни на Донбасі Аміна служила в батальйонах «Київ-2», «Золоті ворота». Стояла біля витоків міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва. В АТО була і фельдшером, і снайпером, і прес-офіцером. Та це не обмежувало коло її професійних повноважень: брала участь у боях на рівні з усіма.
Окуєва – символ жінки, яка у складний час не сиділа, склавши руки, а пішла на передову захищати Україну, переконаний її бойовий побратим, а нині керівник Інвестиційно-інноваційного центру при ДніпроОДА Олександр Коломійцев.

«Ми познайомилися з Аміною у трагічному 2014-му. Тоді командир батальйону Іса Мунаєв зібрав нас і сказав: «Серед нас є одна чеченка, яку ми маємо прийняти до своїх лав як сестру». Ніхто не заперечував. Тоді на захист України стало чимало чеченців, бо вважали це своїм священним обов’язком. Вони мали бойовий досвід, знали, з яким ворогом доведеться зустрітися українцям, – розказав Олександр Коломійцев. – Дякуємо батькам за виховання такої доньки. Сил і терпіння їм, аби пережити горе. Жертва Аміни не даремна».
Мандруюча фотовиставка вже побувала у столиці. До 5 березня експонуватиметься у Дніпрі. Це найулюбленіше місто Аміни, каже мати Ірина Камінська.

«Велика шана тим, хто любить Україну, бо вони люблять і Аміну, – упевнена мати. – Такі виставки показують обличчя справжніх українських патріотів. Треба їх відкривати всьому світові. Свобода вимірюється особистостями, які готові віддати за неї своє життя».

Побачити фотовиставку можна у «Залі пам’яті» Музею АТО за адресою: Дніпро, пр. Д. Яворницького, 16. Вхід вільний – з вівторка по п’ятницю – з 10.00 до 19.00, у суботу та неділю – з 10.00 до 18.00. Понеділок – вихідний.
Далі експозиція вирушить Україною, Європою та Америкою.

 

Виставка організована спільними зусиллями ДніпроОДА та міськради Дніпра, а також за підтримки народного депутата України, члена колегії Міністерства внутрішніх справ, друга Аміни Окуєвої Антона Геращенка.
«Жінка – це не лише мати, а й захисниця, берегиня України. Саме такою була Аміна. Разом зі своїм чоловіком вони зробили все, щоб захистити країну від ворога, – сказав Антон Геращенко. – Місце, де представлена фотовиставка, символічне. Це перший в Україні Музей АТО, у якому зібрані світлини півтисячі добровольців.

Вони полегли за нашу країну. Ціную подвиг кожного».
Аміна Окуєва – лікар, громадська активістка, нагороджена орденом Народний Герой України.
Народилася в Одесі, деякий час жила в Москві і Грозному. В Україну повернулася в 2003-му через Другу чеченську війну. Закінчила Одеський медуніверситет за фахом загальна хірургія. З 2014-го – учасниця подій на столичному Майдані та в зоні АТО.

У жовтні 2017 року автомобіль Аміни Окуєвої обстріляли під Києвом – жінка не вижила. Одна з версій правоохоронців – замовне вбивство. Її поховали у Дніпрі біля ічкерійського генерала Іси Мунаєва – першого командира батальйону імені Джохара Дудаєва, у якому вона служила.