У Дніпрі відкривали горизонти для малого і середнього бізнесу

Центр підтримки бізнесу міста Дніпро, заснований при Дніпропетровській торгово-промисловій палаті, відкрив для представників малого та середнього бізнесу європейські програми – HORIZON 2020, COSME, Enterprise Europe Network.

«Програми різні, їх багато, але на варто боятися подавати заявки. Нехай вас не лякає відмова. Адже завдяки програмі ви разом з консультантом зможете розробити стратегію, проробити автоматизацію, організувати розвиток, розглянути питання енергоефективності. Інвестуйте, перш за все, в одну з програм час і терпіння!», – підкреслила аналітик (Консультації для малого бізнесу, Група з фінансування та розвитку МСБ, ЄБРР) Людмила Войналович.

Горизонти безмежні

Програма HORIZON 2020 діятиме в Україні ще два роки. Вона є успішною в досягненні поставлених цілей: стимулювання передової науки, підтримка  лідерства в промисловості та боротьбі з викликами, що постають перед нашим суспільством. Це рамкова програма з наукових досліджень та інновацій Європейського Союзу, розпочата у 2014 році.

«Перш за все програма HORIZON 2020 забезпечує політичний діалог між ЄС та Україною. Знання, аудит, консультування і багато інших видів роботи. Для участі у програмі необхідно задовольнити мінімальні умови: у проекті повинно брати участь не менше трьох юридичних осіб (будь-яка юридична особа, заснована в країні ЄС або асоційованій країні); кожна з таких трьох юридичних осіб має бути заснована в трьох окремих країнах ЄС або асоційованій країні; усі три юридичні особи мають бути незалежними одна від одної», – зазначила заступник начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, начальник відділу міжнародного науково-технічного співробітництва, національний координатор національних контактних пунктів H2020 Стелла Шаповал.

У Дніпрі програми співпраці з ЄС викликали жвавий інтерес, адже актуальні вони для багатьох – від малого та середнього бізнесу до представників науки. Наприклад, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» вже не перший рік активно співпрацює у рамках партнерства з програмою HORIZON 2020 у сфері досліджень і розробок. В Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара проходять інформаційні дні, присвячені програмі «Горизонт 2020», яку проводить Національний контактний пункт Програми при університеті.

Керівник контактного пункту ДНУ Сергій Алексєєнко відзначив, що Україна, як асоційований учасник програми Н2020, може впливати на визначення тематики досліджень та брати участь у роботі дорадчих груп і програмних комітетів Єврокомісії. Загалом, Програма є інноваційним інструментом для забезпечення розумного, сталого і всебічного європейського розвитку.

 «Програма зосереджує основне фінансування на трьох пріоритетних напрямках: передова наука, лідерство у промисловості, суспільні виклики. Ці пріоритети відповідають цілям, визначеним в програмі «Європа 2020» та Інноваційним Союзом. Робочі програми Горизонт 2020 розраховані на два роки. Тобто усі конкурси, які будуть відкриватися протягом цього часу, вже відомі наперед. Відкриті конкурси знаходяться на Порталі для учасників у розділі Funding opportunities – Calls H2020. Сторінка кожного конкурсу містить інформацію щодо правил подачі проектної пропозиції, робочої програми, характеристики і кількості учасників (якщо необхідно) та кнопку електронної подачі проектної пропозиції», – підкреслила представник центру зі співробітництва з ЄС у сфері науки та технологій. НКП Горизонт 2020 Олена Коваль.

Сучасні європейські програми фінансування також відкривають шалені можливості для стартапів. Секретами аплікації на програму, порадами та практичними кейсами поділився проектний менеджер міжнародної компанії CIVITTA, експерт з залучення фінансування для українських інноваційних компаній за допомогою Horizon 2020 Юрій-Володимир Блавт:

«Загалом, у межах програми Горизонт 2020 на Інструмент МСБ виділено 3 млрд. євро. Цей інструмент відрізняється від інших конкурсів програми тим, що в ньому можна брати участь самостійно. Коли немає необхідності створювати консорціум, займатися пошуками європейських партнерів, це значно спрощує процес подачі заявки», – пояснив  він.

 Переваги програми COSME

Координатор консорціуму Enterprise Europe Network в Україні Олена Фесенко розповіла про програму Європейського Союзу, націлену на євроінтеграцію та підтримку конкурентоспроможності малих і середніх підприємств, а також на розвиток міжнародної торгівлі – Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME), що запроваджена ЄС на період з 2015 по 2020 роки.

Знайомство з програмою COSME продовжив головний спеціаліст Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Мінекономрозвитку і торгівлі України Андрій Ремізов:

«Немає жодних сумнівів, що подібні заходи мають стати дороговказами, куди рухатися представникам малого та середнього бізнесу. Дякуючи програмам ЄС, українські підприємці отримують більше можливостей повноцінно інтегруватися в європейську економіку. Зі своєї сторони, Міністерство може запропонувати майданчик для діалогу максимальної кількості зацікавлених осіб з метою з’ясувати що відбувається в Україні з підприємництвом та спрямувати їх до ЄС в рамках таких проектів як COSME».

Дніпровські слухачі обговорили інструмент для малого та середнього бізнесу, критерії нагородження (як розглядаються пропозиції, очікування від оцінювачів: що варто робити і що ні) зі старшим експертом у оцінювані інструментів МСБ, META Group Alessia Melasecche Germini. А під час практичної частини зустрічі розглянули анотований шаблон пропозиції інструментів малого та середнього бізнесу, приклади пропозиції переможців та правильні механізми складання бізнес-плану. І звичайно заслухали українські Success Stories тих, хто не побоявся і ризикнув зануритись у новий бізнес-горизонт.

 

Дарина Сухоніс