У Дніпрі відкриють виставку на честь видатного земляка (Фото)

У 2018 році виповнюється сто років від дня народження видатного українського художника Петра Івановича Магра. До цієї знаменої дати 22 серпня о 16:00 у Дніпропетровському художньому музеї відбудеться відкриття виставки робіт художника з фондів музею. Повідомляють у прес-службі музею.

У фондах музею знаходиться понад вісімдесят творів цього майстра. Вони виконані в різних техніках, в різні роки. Це і живопис на полотні олією і пастелі на наждачнім папері, гуаш, гравюри на пластиці і лінолеумі, малюнки вугіллям. Дивно, але в кожній з цих технік він сягав успіху, залишався пізнаваним в авторській манері.

Але більш за все Петро Іванович Магро став відомий, як художник-графік. Він тісно співпрацював з музеєм. Неодноразово в музеї експонувалися роботи Петра Івановича. Свої статті творчості майстра присвячували мистецтвознавці Дніпропетровського художнього музею Володимир Володимирович Кулічихін, Микола Пимонович Скрипник, Людмила Володимирівна Богданова, Людмила Володимирівна Тверська.

У 1981 році в залах музею відкрилася виставка «Подвиг», де був показаний великий цикл робіт Петра Івановича, присвячених відродженню нашого міста після Другої світової війни. Жахи війни і руйнування і розквіт відновленого з руїн Дніпропетровська.

Твори циклу «Подвиг» складають значну частину музейного зібрання графічних робіт Петра Івановича Магра. Саме цими творами ми вирішили вшанувати пам’ять нашого видатного земляка.

Довідково

Магро Петро Іванович 1918-2010 р.р. Український графік, живописець. Народний художник України.
Петро Іванович Магро народився 22 червня 1918 року в селі Волоське Катеринославської губернії. У 1940 році закінчив Дніпропетровське художнє училище. Всю війну Магро провів в авіації – в батальйоні аеродромного забезпечення. Крім бойових заслуг, Петро Іванович проявив себе як художник – брав участь у створенні літопису 1-ї повітряної армії. Після закінчення війни Магро П. І. працював на Дніпропетровському художньо-виробничому комбінаті.
З 1964 року – член Спілки художників СРСР. Очолював правління фонду Спілки художників, був головою художньої ради обласного відділення Спілки художників України, делегатом двох всесоюзних з’їздів художників.

Магро – учасник численних художніх виставок.
Персональні виставки художника відбулися в 1968, 1969, 1978, 1981 роках. П.І. Магро – з успіхом провів виставку своїх робіт в Лондоні, в Європейській академії мистецтв. Навесні 1999 року персональна виставка пройшла в Единбурзі.
Заслужений художник України (1996 р). Народний художник України (2004 р.)
Твори Петра Івановича Магро зберігаються в художніх музеях Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Кривого Рогу, приватних колекціях України, Англії, Франції, Німеччини, Канади

 

Виставка діятиме з 22.08.18 по 02.09.18
Адреса музею: вул. Шевченка, 21