У Дніпрі встановлять пилкові пастки

Пилкові пастки та імунотерапія для містян: у Дніпрі ухвалили покрокову програму боротьби з амброзією та іншими алергенними бур’янами. Повідомляють у прес-службі міської ради.

До розробки покрокової програми залучили Дніпровський державний аграрно-економічний університет та Інститут проблем природокористування та екології Національної академії наук України.

У боротьбі зі шкідливими бур’янами застосовуватимуть нові експериментальні прилади. Ще один етап програми – профілактика та полегшення алергії у містян.

Перш ніж почати викоренення, ділянки із засиллям алергенних рослин ретельно обстежуватимуть. Аналізувати динаміку допоможуть спеціальні пилкові пастки. Такі прилади в Україні – рідкість. Вони «захоплюють» пилок різних рослин, що допомагає фахівцям зрозуміти, зокрема, звідки саме його несе вітер. Пилкові пастки здатні працювати у радіусі до 40 км. У Дніпрі встановлять два таких прилади – на лівому та правому берегах.

Для викоренення шкідника застосовуватимуть різні методи. Залежно від ділянки розташування та того, як використовується земля, комунальники проводитимуть механічне скошування рослин, виривання їх з корінням та обробку безпечним агрохімічним методом. Водночас передбачається, що на території міста створюватимуть газони, засіяні багаторічними травами, – щоб унеможливити розповсюдження, зокрема, амброзії.

До робіт залучать також керівників парків, великих підприємств, райради, представників органів самоорганізації населення та квартальних комітетів. Для них створять спеціальні методичні посібники та проведуть навчальні семінари. Тих, хто ухилятиметься від догляду за своїми територіями, очікують суворі штрафи. Так, максимальне стягнення для містян становитиме 1360 грн, для підприємців – 1750 грн.

Водночас для дніпровців проводитимуть також двоетапну імунотерапію. Так, ті, в кого вже виявили алергію, зможуть пройти профілактичне лікування, під час якого їм визначать безпосередній алерген. Після цього містянам запропонують лікування, що допоможе організму опиратися алергії. Безкоштовно пройти процедуру у Алергологічному центрі Дніпра зможуть діти й ті, в кого хвороба протікає вкрай важко.