У Дніпрі з’явиться можливість комплексно досліджувати зниклі поховання

У Дніпрі розробляють порядок здійснення пошуку, ексгумації та перепоховання жертв війни, політичних репресій та інших трагедій українського народу і впорядкування місць їх поховання на території міста. Про це повідомила начальниця управління з питань охорони культурної спадщини ДМР Надія Лиштва.

«На території міста є багато поховань, які необхідно виявити, дослідити та гідно поховати рештки на кладовищах Дніпра. Ми звертаємося до дніпрян: якщо у вас є відомості, спогади батьків, старших родичів про те, де можливо поховані жертви трагедій українського народу, повідомте управління з питань охорони культурної спадщини ДМР», – сказала Надія Лиштва.

Також вона додала, що на території міста є багато недосліджених поховань. Через це мешканці натрапляють на рештки людей випадково під час будівельних або земельних робіт чи просто знаходять могили на території власних садиб і часто не знають, що у таких випадках робити.

«Щороку ми виїжджаємо на такі виклики. Часто це поховання воїнів, загиблих у часи Другої світової війни. У більшості випадків нам вдається провести професійні розкопки та перепоховати рештки. Часто буває, що замість одного-двох поховань ми знаходимо 20-30 загиблих. На жаль, ми не всіх їх можемо ідентифікувати», – розповів директор ГО «Пошук-Дніпро» Андрій Біжко.

Зі свого боку директорка КЗ «Музей спротиву Голодомору» ДМР Лілія Богачева додала: «Торік у Дніпрі розпочали проєкт «У пошуках втрачених поколінь»: розробляється методика використання квадрокоптерів і мультиспектральних камер під час пошуку поховань. Ми плануємо розпочати напрацювання матеріалу на території міста. Наприклад, відомо мінімум 13 районів, де були жертви Голодомору, але поховань не виявлено. Спочатку ми опитаємо мешканців, а потім застосуємо техніку і проведемо розкопки».