У Дніпрі з’явився ще один вид транспорту

У Дніпрі запрацював сервіс оренди електросамокатів. Цілодобово ними можна кататися середмістям і набережною. Такий шеринг нині має популярність у багатьох європейських країнах. А ще це актуально в умовах карантину, адже створює альтернативу нетривалим поїздкам громадським транспортом. Зі свого боку Дніпро готовий до впровадження таких ініціатив.

Скористатися послугою можна через спеціальний додаток – QR-код для його завантаження прикріплений до кожного самоката. Програма списує з користувача вартість поїздки, сигналізує про виїзд із зони покриття катання та відстежує кожен такий транспортний засіб – щоб уникнути крадіжки. У додатку також позначені точки паркування – загалом у місті їх 11, зокрема й біля мерії Дніпра.

«Ми домовилися з містом, що на таких от синіх квадратиках будуть щоранку з’являтися наші самокати. Як зупинки громадського транспорту. Щодо розширення зони покриття – ми подивимося, як піде пілотний проєкт. Будемо дивитися на попит, досвід тощо», – пояснив директор з розвитку компанії «Kiwi Scooter Sharing» Олексій Кушка. Він також додав, що у разі ДТП потрібно викликати швидку допомогу та поліцію і повідомити про ситуацію у чаті додатку: «Ми страхуємо такі випадки, люди можуть звернутися потім у страхову компанію, але це треба зафіксувати».

Задля безпеки містянам, молодшим за 14 років, радять користуватися послугою під наглядом батьків. Обслуговувати самокати та повертати їх до точок паркування будуть працівники компанії-оператора. Вартість послуги становить 10 грн за розблокування, а далі – 3 грн за кожну хвилину. Швидкість самоката – до 20-25 км на годину.

«У Дніпрі нині 100 самокатів, далі – буде більше. Це мобільний та екологічний вид транспорту, яким тепер можуть користуватися мешканці та гості міста. У додатку видно, де можна їздити і де можна залишити самокат. Додаток не дасть змоги завершити поїздку – кошти списуватимуться доти, доки клієнт не заїде в зону, де можна запаркувати самокат», – розповідає представник компанії Олександр Божевський.