У Дніпрі зони відпочинку страждають від рук вандалів

Масовий вандалізм у Дніпрі: спаплюжені історичні пам’ятки, поламані лавочки у сквері Прибережному та обмальований гранітний паркан, що вздовж набережної. У мерії Дніпра вкотре нагадують: за порушення благоустрою передбачено штраф, а у деяких випадках – позбавлення волі.

«Сліди від гуми не вимиваються майже нічим, дерев’яні елементи оновлювали за рік вісім разів, графіті та записи, які залишаються на парапетах та гранітних частинах, відмиваємо хімічними розчинами: якщо не змивається, доводиться знімати верхній прошарок граніту. Виконуються такі роботи двічі на тиждень», – розповідає про сквер Прибережний начальниця відділу благоустрою департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Світлана Литвинова.

А вже на набережній Дніпра відпочивальники витоптують газони, не обходиться і без написів на гранітних плитах вздовж річки: «Після пікніків залишається неприбраною купа сміття. Вночі вмикається система поливу газонів. Відпочивальникам вона заважає, люди вирішують цю проблему просто – підходять до форсунки та збивають її. Усього за травень уже відремонтували таких 15. Замість цього ми б могли покращувати територію», – розповіла Світлана Литвинова.

Вандали ще й знищують сміттєві контейнери. Торік 1500 спалили або пошкодили, а вже за перші місяці цього року пошкодили 600 контейнерів і спалили 189.

«Майже неможливо знищити нові контейнери – напівпідземні. Вони наразі є елементом цивілізованого благоустрою: не буде смороду від сміття, воно не розкидане по місту через погодні умови і, наголошу, наразі вандали до них не дісталися», – зазначив заступник директора департаменту – начальник управління комунальної екології департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ярослав Крисько.

Псують вандали і пам’ятки історії. Їхня реставрація йде коштом бюджету міста. Так з пам’ятника загиблим воїнам-афганцям (вул. Січеславська Набережна, 20) крадуть таблички, б’ють гранітну плитку та обмальовують прилеглу територію. «Таблички металеві – на початку 2020 року їх вкрали вісім», – сказала начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надія Лиштва.

«За пошкодження майна йде навіть кримінальна відповідальність, якщо серйозне пошкодження, може бути позбавлення волі на строк до трьох років. Ми патрулюємо місто і наголошуємо: якщо ви побачили осіб, що порушують правила благоустрою, телефонуйте «102». У залежності від обставин поліцейські притягатимуть до відповідальності: якщо діти – притягатимуться батьки, а на повнолітніх складатиметься протокол за статтею № 152 «Порушення правил благоустрою»», – підсумував старший інспектор пресслужби управління патрульної поліції Дніпропетровської області Павло Карманов.