У Дніпрі з’явився квітучий оберіг Придніпров’я (фото)

Помiркуємо, що становить зовнішній вигляд сучасних житлових масивів великих міст. Прямокутники мікрорайонів, стінових плит, бордюрів. Труби теплотрас з клаптями обірваної ізоляції. Парковки з однаковими машинами. Однакові ігрові майданчики “від депутата”. А якщо це спальні райони, то ще й деяка недоглянутість і занедбаність. Яка часто буває на окраїнах індустріальних міст.

Та все частіше зустрічаються люди, до яких можна застосувати таке важливе для соціального благополуччя слово,  як  Небайдужість.

У Дніпрі, в будинку на вулиці  20 років Перемоги, 47 на ж/м Придніпровськ відремонтували під’їзд. Гарно, рівно,  якісно.

Петриківський розпис_Дніпро

Але скільки б поверхів житла не відокремлювали людину від землі –  людина все одно буде тужити за її живим різнобарвним буянням.

І ось жителі одного сходового майданчика  вирішили, що вони хочуть, щоб їх майданчик не був типовою площиною пошпакльованих панелей. Тим паче, що ми живемо на Дніпропетровщині, де зародився вже відомий на весь світ Петриківський розпис. І що ж, як не наш рідний розпис, наповнить буденність стін яскравою квітучою казкою? Також здавна вважалось, що орнаменти служать оберегом – захищають від усього злого і приносять добру долю. Отже, сказано зроблено!

Петриківський розпис_Дніпро

Майстрині з Дніпра допомогли мешканцям будинку втілити в життя їх бажання. На третьому поверсі тепер завжди затишно і приємно, навіть коли на вулиці пасмурно, холодно чи йде дощ. Їх сходовий майданчик тепер знають всі в будинку, а гості ніколи не пропустять потрібний поверх.

 

Петриківський розпис_Дніпро

Адже, українець –  це не коли “моя хата з краю”, а коли моя – найгарніша.

Ми вирішили поставити кілька запитань майстрині Оленці із творчого колективу, який намалював квітучий луг на сходовому майданчику.

– Це Ваша перша робота таких вражаючих розмірів?

 – Ні, нас уже запрошували оформляти сходові площадки і в інших районах міста. Також розписували альтанку у дитячому садочку. Зазвичай, коли ми працюємо над стіною, а це кілька днів, до нас підходять багато людей. І просто поговорити, і поцікавитися де можна навчитись. У нас в місті, звичайно ж, багато центрів навчання розпису. Але наші зустрічі з розписом для дітей і дорослих  трохи відрізняються від них.

– Дуже цікаво як можна потрапити на ваш МК?

– Так як розпис грунтується на рослинному орнаменті, то теми наших творчих зустрічей з учнями (по-суті – це не формат майстер-класу), пов’язані з порою року і станом природи. Цвітіння вишень. Фарбування калини. Майори та жоржини. Зустрічі з ними проходить не на картинках, а у великому саду, наживо. А після, за столом – де є і чай з цих трав і пиріжки із зібраних ягід – ми знайомимо з історією петриківського розпису, показуємо прикрашені нею предмети побуту.

– Ви займаєтеся тільки малюванням?

– Ні, ми все ж знаємо, що життя наше вимагає вміти поєднувати “гарне і корисне”. Я закінчила радіофізичний факультет. І з цих цифрових технічних областей – душа завжди прагнула до привілля квітучого степу, до затишку присадибного садка.

Наші Самарські плавні, Рибальськ – були місцем зародження такого напрямку петриківського розпису, як виробництво і розпис скринь. Тому якось само собою потяг до творчості вилився в традиційне мистецтво нашої області.

– А скільки часу зайняла у Вас ця робота?

– Для розпису однієї стіни зазвичай треба  від 2-х до 4-х днів.

– Як так вийшло, що така молода витончена дівчина займається розписом не тільки мальовок (розпис на папері), а і масштабним стіновим розписом?

 – Я живу в приватному будинку. І мені здається, що для жителів багатоповерхівок я могу хоч в такому вигляді  допомогти вгамувати тугу за природною красою рідного краю. За допомогою нашого місцевого народного мистецтва.

До речі, розпис житла петриківські майстри традиційно робили до таких великих свят як Покрова і Пасха. І якщо ви вирішите зустріти світле свято в красивих стінах – звертайтеся. Разом ми зробимо наше місто кращим!

Контакти:
Инстаграм:  @malevichi.dp
Фейсбук:  https://www.facebook.com/malevichi.dp/
Телефон: 068 2437 336